Hiperkolesterolemik hastalarda endoplazmik retikulum stres parametreleri ve bu parametrelerin kardiyovasküler risk ve koroner arter hastalığıyla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of endoplasmic reticulum stress parameters and the relationship of these parameters with cardiovascular risk and coronary artery disease in hypercholesterolemic patients
- Tez No: 779819
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN ÖREM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Endoplazmik retikulum stresi, GRP78/BiP, IRE1α, CHOP, Kaspaz, SCORE2, Hiperkolesterolemi, Endoplasmic reticulum stress, GRP78/BiP, IRE1α, CHOP, Caspase, SCORE2, Hypercholesterolemia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç Endoplazmik retikulum stresi (ERS)'nin dislipidemi ve kardiyovasküler hastalıklar (KVH) ile ilişkisi farklı birçok çalışma ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tam olarak netleşmemişse de ERS'nin hiperkolesterolemi ve inflamasyonla birlikte aterosklerotik koroner arter hastalığı (KAH) gelişiminde rol oynayabileceği yönündeki bulgular ağırlıklı görülmektedir. Bu çalışmada hiperkolesterolemide ve KAH olan [KAH(+)] ve olmayan [KAH(-)] bireylerde, ERS parametrelerinin incelenmesi ve aynı zamanda bunların KVH riskini gösteren“Sistematik Koroner Risk Değerlendirme 2 (SCORE2)”ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metot Tez çalışmamıza kliniğimizde KAH(-) hiperkolesterolemi tanısı alan ve henüz statin tedavisi başlanmamış 46 dislipidemik hasta, bu grupla cins ve yaş eşdeğer 29 sağlıklı kontrol grubu ve 13 KAH(+) hasta dahil edilmiştir. Endoplazmik retikulum stres durumunu değerlendirmek amacıyla dolaşımdaki glukoz düzenleyici protein 78 (GRP78/BiP), inositol bağımlı kinaz 1α (IRE1α), C/EBP homolog protein (CHOP), Kaspaz-3 düzeyleri ölçülmüştür. Tüm hastaların SCORE2 sistemi kullanılarak KVH risk durumu hesaplanmıştır. Bulgular Endoplazmik retikulum stres parametrelerinden GRP78/BiP, IRE1α, CHOP ve Kaspaz düzeyleri hiperkolesterolemik grupta normokolesterolemik gruba göre, KAH(+) grupta da normokolesterolemik ve hiperkolesterolemik KAH(-) gruba göre belirgin olarak yüksek bulundu. İnflamasyon parametrelerinden interlökin 6 (IL-6) ve tümör nekroz faktör-α (TNF-α) düzeyleri KAH(+) grupta normokolesterolemik ve hiperkolesterolemik gruba göre anlamlı yüksek gözlendi. Tüm çalışma grubu hesaplanan SCORE2 puanına göre; düşük, orta ve yüksek riskli olarak gruplara ayrıldığında, yüksek riskli grupta GRP78, Kaspaz ve TNF-α düzeyleri düşük ve orta riskli gruplara göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p= 0.035, p= 0.042, p= 0.025). SCORE2 düzeyleri sırasıyla IRE1α (r= 0.22 p= 0.037), GRP78 (r= 0.33 p 0.002), TNF-α (r= 0.34 p= 0.001), total kolesterol (r= 0.32 p= 0.003), LDLkolesterol (r= 0.36 p= 0.011) ve Non-HDL-kolesterol (r= 0.3 p= 0.001) düzeyleriyle anlamlı korelasyonlar göstermiştir. Ayrıca, ERS parametreleri inflamasyon ve lipid parametreleriyle de farklı düzeyde anlamlı ilişkiler göstermiştir. Sonuç Endoplazmik retikulum stres parametrelerinin KAH(+) hastalarda KAH(-) hastalara göre anlamlı yüksek olması ve KAH(-) hiperkolesterolemi hastalarında normokolesterolemik hastalardan anlamlı yüksek bulunması ERS'nin aterosklerotik KAH gelişiminde etkili olabileceği bulgusunu desteklemiştir. Ayrıca, SCORE2'ye göre sınıflanmış yüksek riskli grupta ERS parametrelerinin diğer düşük ve orta riskli gruptan anlamlı yüksek oluşu ve tüm çalışma grubunda ERS parametrelerinin SCORE2 ile anlamlı korelasyonlar göstermesi ERS parametrelerinin yüksek riskli SCORE2 grubunu belirlemede katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose The relationship of endoplasmic reticulum stress (ERS) with dyslipidemia and cardiovascular diseases (CVD) has been tried to be revealed by many different studies. Although it is not fully clarified, the findings suggesting that ERS may play a role in the development of atherosclerotic coronary artery disease (CAD) together with hypercholesterolemia and inflammation are predominantly seen. In this study, it was aimed to examine the ERS parameters in hypercholesterolemia and in individuals with and without CAD [CAD(+)] and [CAD(-)], as well as to evaluate their relationship with the“Systematic Coronary Risk Evaluation 2 (SCORE2)”, which indicates CVD risk. Method In our study, 46 dyslipidemic patients diagnosed with hypercholesterolemia and without CAD and not started on statin therapy yet, 29 healthy control (normocholesterolemic) group who were equal in gender and age and 13 patients with CAD were included in our study. In order to evaluate the endoplasmic reticulum stress state, circulating glucose regulatory protein 78 (GRP78/BiP), inositol dependent kinase 1α (IRE1α), C/EBP homologous protein (CHOP), Caspase-3 levels were measured. CVD risk status of all patients was calculated using the SCORE2 system. Findings GRP78/BiP, IRE1α, CHOP and Caspase levels were found to be significantly higher of hypercholesterolemic group than normocholesterolemic group, and CAD(+) group than normocholesterolemic and hypercholesterolemic CAD(-) groups. Among the inflammation parameters, interleukin 6 (IL-6) and tumor necrosis factorα (TNF-α) levels were observed to be significantly higher in the CAD(+) group than in the normocholesterolemic and hypercholesterolemic groups. GRP78, Caspase and TNF-α levels were found to be significantly higher in the SCORE2 high-risk group than in the SCORE2 low- and intermediate-risk groups (p= 0.035, p= 0.042, p= 0.025, respectively). SCORE2 levels showed significant correlations with IRE1α (r= 0.22 p= 0.037), GRP78 (r= 0.33 p= 0.002), TNF-α (r= 0.34 p= 0.001), total cholesterol (r= 0.32 p= 0.003), LDL-cholesterol ( r= 0.36 p= 0.011) and non-HDLcholesterol (r= 0.3 p=0.001) levels. In addition, ERS parameters also showed significant correlations with inflammation and lipid parameters at different levels. Conclusion The fact that ERS parameters were significantly higher in CAD(+) patients than in CAD(-) patients and significantly higher in CAD(-) hypercholesterolemia patients than in normocholesterolemic patients supported the finding that ERS may be effective in the development of atherosclerotic CAD. In addition, the fact that the ERS parameters in the high-risk group classified according to SCORE2 were significantly higher than the other low and medium-risk groups, and the significant correlations of ERS parameters with SCORE2 in the entire study group suggest that ERS parameters may contribute to determining the high-risk SCORE2 group.