Uzaktan çalışan kadınların yaşamış oldukları iş aile çatışmasının ruhsal durumları üzerine etkisine yönelik bir araştırma
A study on the effect of work family conflict on the mental conditions of women working remotely
- Tez No: 779820
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Çalışma, Kadın Çalışan, İş Aile Çatışması, Remote Work, Female Employee, Work Family Conflict
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Uzaktan çalışma gün geçtikçe daha yaygın bir hale gelmekte ve bireyler, örgütler aynı zamanda toplumlar için değişim ve dönüşümleri beraberinde getirmektedir. Özellikle çalışma hayatına giriş ve çalışma hayatının sürdürülebilmesinde kadın çalışanlar için etkin bir rolü olan uzaktan çalışma, beraberinde iş aile çatışmalarının yaşanmasına da neden olabilmektedir. Bu bağlamda uzaktan çalışan kadınların yaşamış oldukları iş aile çatışmalarının etkilerinin incelenmesi önem taşımaktadır. Bu tez çalışması, uzaktan çalışan kadınların yaşamış oldukları iş aile çatışmasının ruhsal durumları üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini belirli bir sektör sınırlaması yapılmaksızın, farklı sektörlerde uzaktan çalışan 202 kadın katılımcı oluşturmaktadır. Bu katılımcılara verilere ulaşabilmek için anket tekniği uygulanmış ve demografik sorular yöneltilmiş, ardından psikolojik semptomları belirleyebilmek amacıyla kısa semptom envanteri ve çatışma düzeylerini belirleyebilmek amacıyla iş aile yaşam çatışması ölçeği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre, uzaktan çalışan kadınların yaşamış oldukları iş aile çatışması ile demografik faktörler arasındaki ilişkiye yönelik analizlerde iş aile çatışması ile yaş, medeni durum ve çalışma süresi arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan analizlere göre, uzaktan çalışan kadınların yaşamış oldukları iş aile çatışmasının genel anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Remote work is becoming more common day by day and it brings changes and transformations for individuals, organizations as well as societies. Remote working, which has an active role for female employees especially in entering and maintaining working life, can also cause work family conflicts. In this context, it is important to examine the effects of work family conflicts experienced by women working remotely. This thesis study aims to examine the effect of work family conflict experienced by women working remotely on their mental states. The sample of the study consists of 202 female participants working remotely in different sectors, without any specific sector limitations. Questionnaire technique was applied and demographic questions were asked to these participants in order to reach the data, then a brief symptom inventory was used to determine the psychological symptoms and the work family life conflict scale was used to determine the conflict levels. According to the results of the analysis of the data obtained within the scope of the study, it was determined that there was a significant difference between work family conflict and age, marital status and working time in the analysis of the relationship between work family conflict experienced by women working remotely and demographic factors. In addition, according to the analyzes made, it was concluded that the work family conflict experienced by women working remotely had a significant effect on general anxiety, depression, negative self, somatization and hostility.