Evde sağlık birimine kayıtlı varfarin kullanan hastaların varfarin hakkındaki bilgi düzeylerinin ve ilaç uyumunun değerlendirilmesi
The evaluation of the knowledge levels about warfarin and drug compliance of patients using warfarin and registered to the home health department
- Tez No: 780153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ŞENCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Evde sağlık, varfarin, bilgi düzeyi, Home health, warfarin, knowledge level
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Varfarin oral antikoagülan tedavileri arasında hem terapötik hem profilaktik amaçla sık kullanılan ilaçlardandır, teröpatik aralığının dar olması ve çok etkileşime girmesi nedeniyle sıkı kontrol edilmesi gereken bir ilaçtır. Yapılan çalışmalara göre evde sağlık hastalarının %2,4-%6,1'ini varfarin kullanan hastalar oluşturmaktadır. Hedef değer aralığının dışına çıkılması ile evde sağlık ekiplerince ziyaretlerin sıklaştırılması, maliyet artışına ve zaman kaybına neden olmaktadır. Çalışmamızda amacımız INR değer aralığını ve bilgi düzeyini değerlendirerek eğitim gereksinimini belirlemektir. Materyal ve Metod: Çalışmamız tanımlayıcı analitik bir anket çalışmasıdır. Araştırmamız Ankara Şehir Hastanesi evde sağlık birimine kayıtlı olan farklı nedenlerle varfarin kullanımı olan hastalar oluşturmuştur. Hastaların hastane sistemine kayıtlı telefon numaralarından hasta veya bakım verenine ulaşılmış olup anket formu yardımcı araştırmacı tarafından sözel olarak okunarak, yardımcı araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Araştırmamızda örneklem seçimine gidilmemiş olup tüm evrene ulaşmak planlanmıştır. Çalışmamıza 106 hasta katılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 74'ü (%69,81) kadın, 32'si (30,19) erkektir. Katılımcıların 52'sinin (%49,05) yaşları 81 yaş ve üstündeydi. En sık sahip olunan kronik hastalık Hipertansiyon olup 85 (%80,19) kişide gözlenmiştir. Hastaların 42'si (%39,62) ilkokul mezunuydu. Bakım veren kişilerin 49' ü (%46,23) kızı, oğlu veya akrabasıydı. Bakım verenlerin 34'ü (%36,96) lise, 33'ü (%35,87) yüksekokul mezunuydu. Hastaların en sık kalp kapak replasmanı %45,3 (n=48) nedeni ile varfarin kullanmakta olduğu saptanmıştır. Katılımcıların 98'i (%92,45) ilacını düzenli aldığını belirtti. Katılımcıların 39'ü (%37,14) varfarin kullanımı ile ilgili bilgi aldığını ifade etti. Son INR değerlerine baktığımızda 61 kişinin (%57,55) normal değer aralığında olduğu görülmüştür. 17 soruluk bilgi düzeyi testinde ortalamasının 10,09±1,99 11 olduğu bulunmuştur. Katılımcılarımızın 27'sinin (%25,47) bilgi düzeyi yeterli olduğu bulunmuştur. Çalışmaya dahil edilenlerin yaş grubu, cinsiyet, hasta ve bakıcı eğitim durumları ve varfarin ile ilgili özellikleriyle son üç INR durumları arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05) Araştırmaya katılan kadınların bilgi düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yeterli ve daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p=0,044). Bakım verenlerin eğitim durumları değerlendirildiğinde üniversite mezunu olanların bilgi düzeyi ortaokul ve altında olanlara kıyasla daha yüksek oranda yeterli olarak bulunmuştur (p=0,015). Tartışma ve Sonuç: Varfarin kullanan hastaların izlemi ve INR takipleri evde sağlık ekiplerinin önemli bir parçasıdır. Varfarin kullanan hastaların ve bakım verenlerinin; ilacın etkisi, ilaç ve gıda etkileşimi konuları başta olmak üzere birçok konuda kapsamlı eğitime ihtiyacı olduğu görüldü. Araştırmamıza katılan hastaların varfarin hakkında az bilgilendirilmiş ve bilgi düzeyi yetersiz olmalarına rağmen çoğunluğunun normal INR değer aralığında olduğu ve bunun nedeni evde sağlık ekiplerince sıkı takip edilmesi olabileceği düşünüldü. Hastaların cinsiyet ve bakım verenin eğitim durumunun, varfarin bilgi düzeyi yeterliliğini etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Warfarin is one of the most frequently used drugs for both therapeutic and prophylactic purposes among oral anticoagulant treatments. Its usage needs to be tightly controlled because of its narrow therapeutic range and high interaction potential. According to studies, 2.4%-6.1% of home health patients are patients using warfarin. Exceeding the target value range and frequent visits by home health care teams cause increase in cost and loss of time. In this study, our aim is to determine the educational need by evaluating the INR value range and the knowledge level. Materials and Methods: Our study is a descriptive and analytical survey study. The participants of our survey are patients registered in home health unit of Ankara City Hospital and using warfarin for different reasons. For questionnaire, the patient or caregiver was reached by patients' phone numbers registered in the hospital system, and the questionnaire form was read orally and filled in by the assistant researcher. In our study, no sample selection was made and it was planned to reach the whole world. 106 patients have participated in our study. Results: Of the patients included in the study, 74 (69.81%) were female and 32 (30.19) were male. Ages of 52 (49.05%) participants are 81 years or above. The most common chronic disease among them is Essential Hypertension and it has been observed in 85 (80.19%) participants. 42 (39.62%) of the patients are primary school graduates. 49 (46.23%) of the caregivers are daughters, sons or relatives. 34 (36.96%) of the caregivers are high school graduates and 33 (35.87%) are college graduates. It has been determined that most of the patients 45.3% (48) use warfarin because of heart valve replacement. 98 participants (92.45%) stated that they took their medication regularly. 39 participants 13 (37.14%) stated that they received information about warfarin usage. When we look at the last INR values, it is seen that 61 people (57.55%) are in the normal value range. In the 17-question knowledge level test, the average score has been found as 10.09±1.99. The knowledge level of 27 participants (25.47%) has been found to be sufficient. No statistically significant correlation was found between the age group, gender, education status of patient and caregiver, and warfarin-related characteristics of those included in the study and the last three INR status (p>0.05). It was seen that the knowledge levels of the women participating in the study were statistically significantly more sufficiently and higher (p=0.044). When the education situations of the caregivers were evaluated, the knowledge level of the university graduates was sufficiently higher than the secondary school graduates and lower education levels. There was a statistically significant difference between groups (p=0.015). Discussion and Conclusion: The Follow-up of patients using warfarin and their INR levels are an important part of home health teams. It was seen that patients using warfarin and their caregivers were needed extensive training on many subjects, especially the effect of the drug,interaction of drug and food. Although the patients participating in our study were poorly informed about warfarin and their level of knowledge was insufficient, the majority of them were in the range of normal INR values, and it was thought that this may be due to the fact that they were followed closely by home health teams. It was determined that gender of the patients and the education level of the caregiver affected the sufficiency of warfarin knowledge level.