Varfarin kullanan evde sağlık hastalarının ilaç kullanımı hakkındaki bilgi düzeyi, ilaca uyumu ve memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge level, medication compliance and pleasure of home health patients using warfarin
- Tez No: 851008
- Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: INR, Varfarin, Antikoagülan, INR, Warfarin, Anticoagulant
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız varfarin kullanan evde sağlık hastalarının ilaç kullanımı hakkındaki bilgi düzeyini ve ilaca uyumunu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, tanımlayıcı, analitik anket çalışması olarak planlanmıştır. Çalışma İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri birimine kayıtlı olan varfarin kullanan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 100 hasta ile tamamlanmıştır. Çalışma, hastalar telefon ile aranarak, evinde ziyaret edilerek veya poliklinik birimine başvuruları sırasında anket uygulanarak yapılmıştır. Uygulanacak anket üç bölümden oluşmuş olup ilk bölümde sosyodemografik veriler ve literatür taranarak hazırlanmış olan hastaların varfarin kullanımı, ilaca uyumları hakkındaki kişisel deneyimlerine yönelik 28 soru bulunmaktadır. İkinci bölümde 6 soru içeren Türkçe Modifiye Morisky Ölçeği (MMÖ) ve üçüncü bölümde 25 soru içeren Duke Antikoagülan Memnuniyet Ölçeği (DAMÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların %62'si kadın, yaş ortalaması 76,7±11,1 yıl olup %83'ü 65 yaş ve üzeridir. Hastaların %88'inde birden fazla olmak üzere tamamında kronik hastalık bulunmaktadır. En fazla bulunan hastalık grubu %47,3 ile kardiyovasküler hastalıklardır. Hastaların varfarini en sık %41 oranla atrial fibrilasyon nedeniyle kullandığı belirlenmiştir. MMÖ'ye göre hastalar %98 yüksek motivasyona, %96 yüksek bilgi düzeyine sahiptir. Hastaların DAMÖ toplam puan ortalaması 76,1±14,9 olarak bulunmuştur. Hastaların varfarini kullanma nedenleri, birlikte yaşadıkları kişiler ve eğitim düzeyi DAMÖ toplam puanını anlamlı düzeyde etkilemiştir. Hastaların ilaç-besin etkileşimi konusunda bilgi sahibi olması ve acil servis başvurusu ya da hastane yatışının olması antikoagülan kullanım memnuniyetini kötü yönde etkilemiştir. Sonuç: Bu çalışmada hastaların yüksek motivasyon ve yüksek bilgi düzeyine sahip olduğu görülmüştür. Varfarin ile ilgili bilgi sorularına verilen yanıtlara göre hastaların çoğunluğunun varfarin kullanımı konusunda bilinçli olduğu görülmüştür. Hastalarımızın varfarin tedavisinden memnuniyetlerinin kötü olmadığı görülmüş olup Evde Sağlık hizmetleri tarafından sorumluluklarının paylaşılmasıyla olumsuz etkilerden daha az etkilendikleri düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to evaluate the level of knowledge about drug use and drug compliance of home health patients using warfarin. Matherial and Method: The study was planned as a single-center, descriptive, analytical questionnaire-based study. The study was completed with 100 patients registered in the İzmir Bozyaka Education and Research Hospital Home Care Services unit who were using warfarin and met the inclusion criteria. The study was conducted by contacting patients over the phone, visiting them at home, or administering the questionnaire during their visits to the outpatient clinic. The questionnaire to be administered consists of three sections. The first section includes 28 questions related to patients' sociodemographic information and their personal experiences regarding warfarin use and medication adherence, which were prepared by reviewing the literature. The second section employs the Turkish Modified Morisky Scale (MMS), which includes 6 questions. In the third section, the Duke Anticoagulant satisfaction Scale (DASS) with 25 questions was used. Findings: Of the patients included in our study, 62% were female, with an average age of 76,7 ± 11,1 year, and 83% were 65 years and older. All patients, 88% of them having more than one, have chronic diseases. The most common disease group is cardiovascular diseases, with 47,3%. It was determined that patients use warfarin most frequently (41%) due to atrial fibrillation. According to MMS, the patients have a high level of motivation (98%) and a high level of knowledge (96%). The average total score of DASS for the patients was 76,1 ± 14,9. The reasons for patients' use of warfarin, their cohabitating individuals, and education level significantly affected the DASS total score. Patients' knowledge of drug-food interactions and emergency room visits or hospital admissions negatively affected anticoagulant usage satisfaction. Result: In this study, it was observed that patients had high motivation and a high level of knowledge. Based on the responses to questions about warfarin, it was found that the majority of patients were knowledgeable about warfarin use. It was observed that our patients' satisfaction with warfarin therapy was not poor, and it was considered that they were less affected by negative effects through the sharing of responsibilities by Home Care Services.