ZARAR SİGORTALARINDA KISMİ ZARAR HALİNDE FESİH TTK 1428/2
TERMİNATİON OF THE DAMAGE INSURANCE CONTRACT İN THE EVENT OF PARTİAL LOSS UNDER ARTİCLE 1428(2) OF THE TURKİSH COMMERCİAL CODE
  1. Tez No: 780235
  2. Yazar: OĞUZ ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KALENDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sigortacılık, Hukuk, Insurance, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haksız fesih, Sorumluluk sigortası, Unjust termination, Liability insurance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Zarar sigortalarında sözleşmenin devamlılığı ilkesi esas olmakla birlikte, Türk Ticaret Kanunu'nun 1428/2. maddesi, kısmi zarar hâlinde bu ilkeye istisna teşkil eden özel bir fesih hakkı öngörmektedir. Anılan hüküm uyarınca, sigorta konusu rizikonun kısmen gerçekleşmesi sonrasında, sigortacı veya sigorta ettiren belirli koşullar altında sigorta sözleşmesini ileriye etkili olarak feshedebilme yetkisine sahiptir. Bu düzenleme, taraflar arasındaki risk dengesinin kısmi zarar nedeniyle esaslı biçimde bozulması ihtimaline karşı sözleşmesel menfaat dengesini yeniden tesis etmeyi amaçlamaktadır. Ancak TTK m. 1428/2 kapsamında tanınan fesih hakkı, niteliği, sınırları ve diğer sözleşmeyi sona erdiren hâllerden ayrımı bakımından öğretide yeterince ele alınmamıştır. Bu çalışma, kısmi zarar hâlinde fesih kurumunu sistematik ve dogmatik bir yaklaşımla inceleyerek, hükmün hukuki niteliğini, uygulama şartlarını ve sigorta sözleşmeleri hukukundaki işlevini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
While the continuity of the insurance contract is the general rule in insurance against loss, Article 1428(2) of the Turkish Commercial Code introduces a specific right of termination in cases of partial loss. Under this provision, where the insured risk has partially occurred, the insurer or the policyholder may terminate the insurance contract with prospective effect, provided that the statutory conditions are met. The purpose of this rule is to address situations in which the contractual balance of risk and interests between the parties is materially affected by the partial loss. Nevertheless, the termination right under Article 1428(2) has received limited attention in legal doctrine, particularly with regard to its legal nature, scope, and distinction from other grounds of termination. This study examines termination in cases of partial loss and clarifies the legal character and function of the provision within insurance contract law.