Anjiografide alt ekstremite arterlerinde %50 ve üzeri stenoz saptanan hastalarda insidental renal arter stenozunun görülme sıklığı
Frequency of incidental renal arterial stenosis in patients with 50% and over 50% lower extremity arteries detected in angiography
  1. Tez No: 780236
  2. Yazar: ZEYNEP KESKİN
  3. Danışmanlar: UZMAN FAHRETTİN KÜÇÜKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik arter hastalığı, Renal arter stenozu, Peripheral vascular disease, Renal artery stenosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Ateroskleroz sistemik bir hastalıktır. Birçok organ ve sistemi birlikte tutar. Bu çalışmanın amacı, renal arter stenozu ile periferik arter hastalığı birlikteliğini değerlendirmek ve periferik arter hastalığı olan hastalarda insidental renal arter stenoz sıklığını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji kliniğinde 2007 Ocak ve 2009 Ağustos tarihleri arasında KVC kliniğinden gönderilen alt ekstremite arterlerine yönelik dijital subtraksiyon anjiografi yapılan ve en az bir segmentinde %50 ve üzeri stenoz saptanan toplam 1502 hasta dahil edildi. Alt ekstremite arterleri aortoiliak, femoropopliteal ve infrapopliteal olarak 3 segmente ayrılarak değerlendirildi. Bu segmentlerin ayrı ayrı tutulumları tek segment tutulumu olarak, bu segmentlerin kendi aralarında aortoiliak + femoropopliteal, aortoiliak + infrapopliteal, femoropopliteal + infrapopliteal ve aortoiliak + femoropopliteal + infrapopliteal olarak gruplandırılması multisegment tutulum olarak sınıflandırıldı. Renal arterde %50 ve üzeri stenozu olan hastalar belirlendi. Periferik arter segmental tutulumu ile renal arter stenozu birlikteliği ki-kare testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Periferik arter hastalığı saptanan 1502 hastanın 228'inde (%15.2) anlamlı düzeyde renal arter stenozu bulundu. Tek segment tutulumda, multisegment tutuluma göre renal arter stenoz sıklığı daha az bulundu (p=0.03). Tek segment tutulumda %11.9, multisegment tutulumda %16.4 oranında renal arter stenozu saptandı. İnfrapopliteal segment tutulumunda renal arter stenozu (%6) diğer periferik arter tutulum gruplarına göre anlamlı derecede daha az görülmekteydi (p=0.027). Periferik arter segment tutulum gruplarında sağ, sol ve bilateral renal arter tutulumu bakımından gruplar arasında fark saptanmadı (p=0.086). Kadınlarda daha yüksek oranda renal arter stenozu saptandı (%23.6, p=0.01). Sonuç: Periferik arter hastalığı bulunan hastalarda renal arter stenozu görülme sıklığı %15.2'dir. Renal arter stenozu, infrapopliteal segment tutulumunda daha azdır. Multisegment tutulumda tek segment tutulumdan, kadınlarda erkeklerden daha sıktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Atherosclerosis is a systemic disease. It keeps lots of organs and systems together. The purpose of this study is to evaluate the unity of renal artery stenosis and peripheral vascular disease and to find the frequency of incidental renal artery stenosis in the patients with peripheral vascular disease. Materials and Methods: In this study, it was included 1502 patients that were sent from cardiovascular surgery department to radiology department to do lower extremity digital substraction angiography and found on at least one segment 50% stenosis and more. The arteries of lower extremity were evaluated by dividing into three segments as aortoiliac, femoropopliteal and infrapopliteal. Segments were classified as unisegment and multisegment. Multisegments were named aortoiliac + femoropopliteal, aortoiliac + infrapopliteal, femoropopliteal + infrapopliteal and aortoiliac + femoropopliteal + infrapopliteal. Patients with 50% stenosis and more of renal artery are decided. The unity of renal artery stenosis and the segmental disease of peripheral artery were compared by using Chi-Square test. Results: It was found evident renal artery stenosis in 228 (15.2%) of 1502 patients with peripheral vascular disease. The frequency of renal artery stenosis was found lesser at unisegment disease than multisegment disease (p=0.03). The renal artery stenosis was found 11.9% unisegment and 16.4% at multisegment disease. The frequency of renal artery stenosis was appeared less at infrapopliteal (6%) disease compared to the others (p=0.027). It was not found any difference between groups when the segmental groups of peripheral vascular disease was compared with right, left and bilateral renal artery stenosis (p=0.086, p=0.219). It was found higher rate of renal artery stenosis at women (23.6%, p=0.01). Conclusion: The frequency of renal artery stenosis is 15.2% in the patients with peripheral vascular disease. Renal artery stenosis is less at infrapopliteal segment disease. Renal artery stenosis in women is more than men at multisegment disease compared to unisegment disease.