Primula longipes (Primulaceae) bitkisinden elde edilen özütlerin bacilovirusun replikasyonuna etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of extracts obtained from Primula longipes on the replication of baculo virus
  1. Tez No: 78051
  2. Yazar: HATİCE KATI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Baculovirus, Antiviral, Primula longipes, Baculovirus, Antiviral, Primula longipes VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırmada, Primula longipes Freyn ve Sint bitkisinin kök, gövde ve yapraklarından elde edilen özütlerin Autographa californica nüklear polihedrozis virüsü (AcNPV)'nün replikasyonu üzerindeki etkileri Spodoptera frugiperda-9 (Sf-9) hücre kültüründe araştırıldı. S. frugiperda hücrelerinin AcNPV ile enfeksiyonlarından sonra 5. ve 10. saatlerde bitki özütleri ilave edildi. Ayrıca, virüs ile bitki özütü birlikte karıştırılıp hücrelere hemen ve 28°C'de 10 saat bekletildikten sonra ilave edildi. Bitki özütlerinin virüs replikasyonu üzerindeki etkileri hem mikroskobik olarak hem de üretilen virüs konsantrasyonu bakımından araştırıldı. Kök ve gövde özütleri ile yapılan deneylerden en etkili sonuç enfeksiyondan sonra 5. saatteki özüt uygulanması ile elde edildi. Yaprak özütü ile yapılan deneylerden, baculovirusle birlikte bitki özütü karışımı 28°C'de 10 saat bekletildikten sonra S. frugiperda hücrelerine uygulanan deney en etkili sonucu verdi.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the extracts of root, stem and leaf obtained from Primula longipes Freyn and Sint on the replication of Autographa calif ornica nuclear polihedrosis virus (AcNPV, Baculovirus) in Spodoptera frugiperda-9 cell culture were investigated. Plant extracts were added at 5 and 10 hour post infections (h.p.i). Also, viruses which were pretreated with plant extracts, for 0 hour and 10 hour at 28°C were used for infection. The effects of the extract on the virus replication were investigated by determining the changes on the morphology and concentration of progeny virus. The most effective results were observed on the experiment performed by application of extract of root and stem at 5 h.p.i. On the other hand, the most effective results were determined after the infection of S. frugiperda cells by AcNPV which were pretreated with extract of leaf, for 10 hours at 28°C.