Coğrafi bilgi sistemlerinde raster tekniği ile taşınmaz değer haritalarının üretilmesi
Land assessment with raster technique in geographical information systems
  1. Tez No: 78057
  2. Yazar: ERDİNÇ EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY TÜDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınmaz Değerlendirmesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Arc/Info, Raster, Grid, Land Valuation, Geographical Information Systems (GIS), Arc/Info, Raster, Grid. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Taşınmaz değerlendirmesi, emlak vergisi, kamulaştırma, arazi toplulaştırması, alım-satım, özelleştirme ve bankacılık işlemlerinde sıkça rastlanılan bir konudur. Özellikle arsa ve arazilere yönelik yapılan değerlendirmelerde, ülkemizde henüz standardize edilmiş bir yöntem yoktur. Bundan dolayı taşınmazlara ilişkin farklı değerlendirme sonuçlan ortaya çıktığından, değer tespitinde birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Değerlendirme, aynı konuma bağlı değişik özellikteki birçok parametrenin irdelenmesini gerektiren bir işlem olduğundan, bu türden bilgilerin toplandığı ve sorgulandığı bir sisteme ihtiyaç vardır. Coğrafi bilgi sistemi bu imkanı kullanıcıya sağladığından dolayı daha sağlıklı bir değerlendirme sistemi oluşturmak mümkündür. Bu amaçla, ARC/INFO ortamında objektif unsurlara göre arsa-arazi değerlendirmesi yapan ve değer haritalarının üretilmesine imkan sağlayan bir sistem geliştirilmiştir. Bu çalışmada, çeşitli değerlendirme faktörleri tespit edilerek, seçilen pilot bölgeye ait kadastro parsellerinin bu faktörlere bağlı olarak değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma için ilk olarak seçilen bölgeye ait kadastro parselleri, imar ve halihazır haritaları temin edildi. Bu haritalar tarayıcı yardımı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Elde edilen bu raster tabanlı dosya gerekli edit işlemlerinden sonra, değerlendirilmesi yapılacak bölge ARC/INFO, GRID modülü yardımıyla oluşturulan eşit alanlı parçalara bölündü ve seçilen faktörlerin her bir grid içerisindeki değeri ayrı ayrı hesaplanarak gridlere ait nominal değerler hesaplandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Land valuation is a widely needed operation in land consolidation, land taxing, privatisation, and in many others. Since there is no standard method in land valuation In Turkey, different results are obtained in land valuation, which causes various problems. Requiring many different parameters land valuation is a very complex task. Therefore it has to be performed with the support of a system which would properly deal with the complex information content. Such a system can be established over Geographical Information Systems (GIS) which are capable of handling complex information. From this point on, a land valuation system is developed over a common GIS, Arc/Info. Producing value-maps, the developed system ensures an objective land valuation. In this study, cadastre parcels of a pilot area are evaluated with this system using various valuation factors also determined in this study. For the study, cadastral maps, zoning plans and topographic maps of the pilot area are scanned first. After editing the scanned map, the pilot area is divided into grids with the help of the Arc/Info's GRID module. Finally, nominal asset values with respect to valuation parameters are computed for each grid.