İnternet üzerinden görüntülü telefon haberleşmesi
Video telephone communication through the internet
  1. Tez No: 78058
  2. Yazar: BARIŞ ERSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GANGAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri hızı azaltma, video telefon, artıklık, kodlama. V, Bit Rate Reduction, Videophone, Redundancy, Coding. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Video telefon ve video konferans haberleşmesinin belirli standartlara uydurulma aşamalarının ardından, internet iletişiminin yaygınlaşmasının sonucu olarak, görüntülü haberleşmenin internet hatları üzerinden yapılabilmesi konusundaki çalışmalar başlamıştır. Ancak ISDN kanalları veya analog telefon kanallarında iletim hızı sabit olmasına karşın, internet hatları ortaklaşa kullanıldığı ve iletim hızı da hattın doluluk oranına göre değiştiği için iletimde karşılaşılan sorunlar daha fazladır. İki yönlü iletimin aynı hat üzerinden haberleşme protokollerine uyarak gerçekleştirilmesi ve ses ile görüntünün zamandaş ve kesintisiz olmasının sağlanması zorunluluğu vardır. Yapılan bu çalışmada, birtakım görüntü dizileri üzerinde veri hızı azaltma teknikleri incelenmiştir. Bu teknikler, video görüntülerinin hem uzamsal ve hem de zamansal boyutta içerdiği artıklığı gidermeye yöneliktir. Ele alınan görüntü dizisinde ard arda gelen görüntü çerçevelerinin hareket yakalamalı farkları alınmaktadır ve elde edilen bu fark görüntülerine Ayrık Kosinüs Dönüşümü uygulanmaktadır, ardından elde edilen dönüşüm katsayıları seviyelendirilip, kodlanmaktadır. Ses ve görüntünün zamandaş olarak iletilmesi, ses ve görüntü veri gruplarının uygun biçimde sıralanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, internet üzerinden birbirine bağlı iki bilgisayarda görsel ve işitsel olarak incelenmiştir. Ayrıca kullanılan yöntemlerin performansları test edilerek sayısal sonuçlar gözlenmiştir. Bu incelemeler sonucunda, yeterli kalitede video telefon haberleşmesi yapılabildiği görülmüştür. Ancak, hatasız ve daha etkili iletişim için, bu çalışmada yazılımla yapılan işlemler donanımla gerçekleştirilerek, işlem hızı arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY VIDEO TELEPHONE COMMUNICATION THROUGH THE INTERNET After the adaptation stages of videophone and video conference communication to special standards, by the spreading of internet communication, the studies about video communication on the internet links has begun. The transmit rate of ISDN or analog telephone channels is constant. However, the transmit rate of internet links change with the link traffic consequently it introduces some difficulties in data transferring. Additionaly, the sound and video signals must be transmitted synchronously and continuously as much as possible. In this study, some bit rate reduction techniques have been investigated on various types of image sequences. These techniques aim to eliminate the excess within the spatial and temporal components of video images. In an image sequence considered, the motion compensated differences of iteratively incoming image frames have been computed and then discrete cosine transformation has been applied to these difference images. Following this, the transform coefficients are statistically quantizied and coded. We develop a software to transmit image sequence through the internet. The application of this software showed very encouraging results. Further modifications of this software are required for complete and error-free transmission.