Sosyal medyanın kamuoyu yönlendirme potansiyeline ilişkin yaklaşımların analizi
Analysis of approaches regarding the potential of social media to guide public opinion
- Tez No: 780628
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHAP GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kamuoyu, Kamusal Alan, Filtre Balonu, Yankı Odası, Simülasyon, Social Media, Public Opinion, Public Sphere, Filter Bubble, Echo Chamber, Simulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sosyal medyanın hem gündelik hem de toplumsal yaşam pratiklerini devrim niteliğinde dönüştürdüğü inkar edilemez bir gerçektir. Bu çalışmada, sosyal medyanın kamusal alan ve kamuoyu üzerindeki olanakları ya da olanaksızlıkları karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Sosyal medya her ne kadar kamuoyunu çeşitlendirip farklı kanaatleri görünür kılsa da konuya ilişkin aksi yönde tezler de bulunmaktadır. Söz konusu eleştirel perspektif, sosyal medyada gerçekliğe erişimin kısıtlanması, kullanıcıların alternatif fikirlerle teması engelleyecek duvarlar yaratması, içerik akışını kişiselleştiren algoritmalar neticesinde kutuplaşmanın ortaya çıkması, görünürlüklerin filtrelenerek bilgi çeşitliliğinin azaltılması ve yanlış kanaatlerin düzeltilmesinin zorlaştırılması gibi nedenler çerçevesinde şekillenmektedir. Bu çalışmada sosyal medyanın kamuoyuna yönelik çok dile getirilmeyen boyutlarının da incelenmesinin önem arz edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is an undeniable fact that social media has revolutionized both daily and communal life practices. In this study, the possibilities or impossibilities of social media on the public sphere and the public are compared and analyzed. Although social media diversifies the public opinion and makes different opinions visible, there are also arguments to the contrary on the subject. The aforementioned critical perspective is shaped by reasons such as restricting access to reality in social media, creating walls that will prevent users from contacting alternative ideas, the emergence of polarization as a result of algorithms that personalize the content flow, reducing the diversity of information by filtering visibility and making it difficult to correct wrong opinions. In this study, it is thought that it will be important to examine the dimensions of social media that are not mentioned much for the public.