Türkiye'deki yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgi durumları ve etkileyen faktörler
Knowledge status of sexually transmitted diseases and affecting factors among foreign National University students in Türkiye
- Tez No: 780757
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Türkiye'deki yabancı uyruklu üniversite öğrenciler, bilgi durumu, etkileyen faktörler, knowledge status, foreign university students in turkey, sexually transmitted diseases(STDs), affecting factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırma, Türkiye'deki yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkındaki bilgi düzeylerini ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel analitik tipte bir araştırmadır. Veriler sosyo-demografik özelliklerine ilişkin sorular ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar İle İlgili Bilgi Testi (CYBHBT) kullanılarak toplanmıştır. Anket sürecinin sonunda Türkiye'de 2021-2022 öğretim yılında Türkiye'de Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu'nun (UDEF)'e kayıtlı yabancı uyruklu üniversite öğrenciler içinden toplam 374 öğrencisine, gönüllü olasılıksız örneklem ile“online anket”yöntemi kullanılarak ulaşılmıştır. Analizler için SPSS 18.0 kullanılmış, anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Bu çalışma, Türkiye'de okuyan yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında orta düzeyde bilgiye sahip olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkındaki bilgilerini artırmak ve hastalıkları önlemek için cinsel sağlık ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar eğitim programlarının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the knowledge level of foreign university students in Turkey about sexually transmitted diseases and the factors affecting such knowledge. Materials and Methods: The study is a cross-sectional analytical type of research. The study is a cross-sectional analytical type of research. Data were collected using questions on socio-demographic characteristics and the Sexually Transmitted Diseases (STD) Knowledge Test. At the end of the survey process, a total of 374 foreign university students registered in the Federation of International Student Associations (UDEF) in Turkey in the 2021-2022 academic year were reached by using the“online survey”method with a voluntary non-probability sample. SPSS 18.0 was used for the analyses, and the significance level was accepted as p0.05). Conclusion: This study shows that foreign university students studying in Turkey have moderate knowledge about sexually transmitted diseases. Studying in health-related departments significantly affects the level of knowledge of students about STDs. It is recommended to implement sexual health and STDs education programs in order to increase students' knowledge about STDs and to prevent their diseases.