Fethiye-Yakacık köyünde yetiştirilen Malta keçisi oğlaklarının büyüme özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the growing traits in kids of Malta goats reared in Fethiye-Yakacık village
- Tez No: 781007
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAATCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Malta keçisi, oğlak, büyüme özellikleri, vücut ölçüleri, Fethiye, Maltese goat, kid, growing traits, body measurements, Fethiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmada, Fethiye'nin Yakacık köyünde bulunan Malta keçilerinin oğlaklarının bü-yümeleri doğumdan 120. güne kadar gözlemlenmiştir. Doğum ağırlığı, dönemsel canlı ağırlıklar ve 90. gün vücut ölçüleri alınmış ve bu özellikler üzerine cinsiyet, doğum tipi ve ana yaşının etkisi araştırılmıştır. Cinsiyet doğum, 30., 60., 90. ve 120. gün ağır-lıkları üzerine önemli düzeyde etkili olmuştur (P< 0.05). Erkek ve dişi oğlakların ağır-lıkları doğumdan 120. güne kadar sırasıyla 3.26 kg ve 3.00 kg, 9.37 kg ve 8.31 kg, 13.33 kg ve 11.86 kg, 19.25 kg ve 16.76 kg, 35.47 kg ve 29.13 kg olarak tespit edil-miştir. Doğum tipinin önemli düzeyde etki ettiği doğum ve 30. gün ağırlığı tek ve çoklu doğan oğlaklar için sırasıyla 3.51 kg ve 2.76 kg, 10.07 kg ve 7.61 kg olarak bulunmuştur (P< 0.05). Ana yaşı da doğum ve 30. gün ağırlığı üzerine önemli bir etki yapmıştır. Bu iki değişken için 2, 3, 4 ve 5 yaşlı analardan doğan oğlakların doğum ve 30. gün ağırlıkları sırasıyla 2.64 kg, 3.14 kg, 3.37 kg, 3.37 kg ve 7.82 kg, 8.59 kg, 8.81 kg, 10.14 kg olarak belirlenmiştir (P< 0.05). Doksanıncı gün vücut ölçülerinden cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, göğüs çevresi ve sağrı yüksekliği, cinsiyet tarafın-dan önemli düzeyde etkilenirken (56.91 cm, 53.19 cm; 47.21 cm, 44.55 cm; 59.70 cm, 57.99 cm; 55.54 cm, 51.50 cm) doğum tipi göğüs çevresi, sağrı yüksekliği ve sağ-rı genişliğini (60.39 cm, 57.28 cm; 56.53 cm, 51.88 cm; 14.45 cm, 12.16 cm) önemli düzeyde etkilemiştir (P< 0.05). Ana yaşı ise sadece sağrı yüksekliğini (49.29 cm, 55.02 cm, 55.86 cm, 56.65 cm) önemli düzeyde etkilemiştir (P< 0.05). Bu çalışmada, belli bir lokasyondaki Malta keçisi oğlakları küçük bir popülasyon da-hilinde incelenerek, bu ırkın büyüme özelliklerine yönelik verilerin toplanması adına önemli bir katkı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the growth characteristics of Maltese goats kids in Yakacık village of Fethiye have been observed from birth to 120 day. Birth weight, periodic live weights and 90. day body measurements were taken and the effects of gender, birth type and dam age on these characteristics were investigated. Statistically significant effects of gender were observed on birth, 30., 60., 90. and 120. day weights (P< 0.05). The weight of male and female kids from birth to 120. day were found respec-tively 3.26 kg and 3.00 kg, 9.37 kg and 8.31 kg, 13.33 kg and 11.86 kg, 19.25 kg and 16.76 kg, 35.47 kg and 29.13 kg. Birth type has significant effects on birth and 30. day weight and respectively listed as 3.51 kg and 2.76 kg, 10.07 kg and 7.61 kg for single and multiple born kids (P< 0.05). Dam age has made significant effect on birth and 30. day weights. Birth weight and 30 day weight of kids were obtained and re-spectively listed according to dam age of 2, 3, 4 and 5 as 2.64 kg, 3.14 kg, 3.37 kg, 3.37 kg and 7.82 kg, 8.59 kg, 8.81 kg, 10.14 kg (P< 0.05). Body measurements on the ninetieth day withers height, body length, chest circumference and rump height, were significantly affected by gender (56.91 cm and 53.19 cm; 47.21 cm and 44.55 cm; 59.70 cm and 57.99 cm; 55.54 cm and 51.50 cm). Birth type significantly affect-ed chest circumference, rump height and rump width (60.39 cm and 57.28 cm; 56.53 cm and 51.88 cm; 14.45 cm and 12.16 cm). Dam age (2-5) significantly affected the rump height as 49.29 cm, 55.02 cm, 55.86 cm and 56.65 cm respectively (P< 0.05). In this study, Maltese goat kids in a certain location were examined within a small population and an important contribution was made to the collection of data on the growth characteristics of this breed.