Avrupa Birliği mali yardımlarının Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde kamu diplomasisi aracı olarak etkisi
The impact of European Union financial aids as a public diplomacy tool in Türkiye-European Union relations
- Tez No: 781184
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: kamu diplomasisi, yumuşak güç, Avrupa Birliği, Türkiye, mali yardımlar, public diplomacy, soft power, European Union, Türkiye, financial aids
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Uzun yıllar boyunca kamu diplomasisi, aktörler arasındaki güçlü ilişkileri geliştirmek için önemli bir araç olmuştur. Halkın desteğine sahip olmak ikili ilişkilerde güçlü bir etken olarak düşünülebilir. Dahası, yumuşak güç bağlamında kamu diplomasisi, bir ülkeyi diğerlerinin kendi perspektifinde tutmak için oldukça önemli bir araçtır. Bu konuda Avrupa Birliği, Türkiye ile ilişkilerinde kamu diplomasisi uygulamaktadır ve bu bağlamda Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye sağladığı mali yardımlar önemli bir araçtır. Bu çalışmanın amacı, bir kamu diplomasisi aracı olarak Avrupa Birliği'nin mali yardımlarının Türkiye ve Avrupa Birliği ikili ilişkilerindeki etkisini sorgulamaktır. Bu çalışma ile, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkilerinde uyguladığı araçlara yeni bir vizyon çizgisi arayışındadır. Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinde kamu diplomasisi ve mali yardımlarla bağlamı nadir çalışılan bir konudur. Bu çalışma literatürdeki bu açığı tamamlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Over the decades public diplomacy has been an important tool for improving strong relationships between actors. Having the public support could be considered as a powerful asset in biliteral relations. Moreover, within the context of soft power public diplomacy is an highly important tool in order to keep a country in the others own perspective. In this matter European Union has been applying public diplomacy in its relations with Türkiye, and financial aids of European Union to Türkiye is an substantial asset. The aim of this study is to question the impact of European Union's financial aids as a public diplomacy tool in biliteral relations of Türkiye and European Union. This study is seeking for a new line of vision to tools that has been applied by European Union in its relations with Türkiye. In this case public diplomacy and its context with financial aids is a rare studied issue.