Library as a third space
Bir üçüncü mekan olarak kütüphane
  1. Tez No: 781310
  2. Yazar: ADEM DOĞARAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ASILİSKENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Kütüphane mekanı, Kütüphane konsepti, Üçüncü mekan, Digitalization, Library Space, Library Concept, Third Space
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abdullah Gül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, 20. yüzyılda teknolojinin gelişmesi ve bilginin dijitalleşmesi ile kütüphane mekanlarının dönüşümünü ele almakta ve dönüşüm halindeki 21. yüzyıl kütüphane mekanlarının kavramsal fikrini, mekanların mimari formunu, tasarım anlayışını yorumlamayı ve tanımlamayı amaçlamaktadır. Kütüphaneler, insan uygarlığının gelişmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda bu tez, kütüphaneleri tarihsel geçmişiyle anlamak ve onların yeni mekansal form ve anlayışları üzerine çalışmaktadır. Kütüphanelerin evrimi araştırılmış ve kapsamlı değişime yol açan temel gelişmeler incelenmiştir. Bilgi ve teknolojideki gelişmelere göre, kütüphane mekânları üzerinde önemli etkiler olmuştur. Bilgi fiziksel ortamdan dijital ortama geçmiş, teknolojik araçların entegrasyonu ile bilgiye ve bilgi birikimine erişim çok daha kolay hale gelmiştir. Bu tez çalışması, kütüphanelerin işlev ve mimari biçim üzerindeki etki ve dönüşümlerinin yanı sıra, onların mekânsal kullanımlarını da morfolojik analizlerle değerlendirmekte, Third Space gibi ortaya çıkan görüşleri ve kütüphane mekanlarındaki tasarım pratiklerinin kritiğini yapmakta ve Üçüncü Mekan kavramının etkilerini inceleyerek çağdaş kütüphaneleri açıklamaktadır. Günümüzde kütüphaneler artık sadece bilgi depolayan kurumlar değil; aynı zamanada bilginin üretildiği ve paylaşıldığı sosyal ve halka açık merkezler olmuşlardır. Çalışma seçilen çağdaş kütüphanelerden, Lochal kütüphanesi, Birmingham kütüphanesi, Calgary Merkez kütüphanesi, Helsinki Merkez Oodi kütüphanesi sentaktik ve morfolojik analizlerle kütüphane mekanının mimari formundaki dönüşümü anlama çabasındadır. Bu bağlamda zaman içerisindeki gelişmelere göre şekillenen kütüphane mekanları tartışılmış ve gelecek kütüphane mekanlarına ilişkin tasarım pratiklerine, mekan anlayışlarına ve kütüphane konseptine yönelik öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the transformation of library spaces with the development of technology and the digitalization of information in the 20th century and aims to interpret and define the conceptual idea, architectural form, and design approach of the 21st century library spaces in transition. Libraries have been playing a vital role in the development of human civilization. For this scope, this thesis studies understanding libraries with their historical background and their new spatial forms and understandings. The evolution of libraries has been searched and key developments that led to extensive change have been examined. According to the developments in information and technology, there have been significant impacts on library spaces. Information has passed from the physical environment to the digital environment, and access to information and knowledge has become much easier with the integration of technological tools. This thesis surveys the effects and transformations of libraries on function and architectural form, as well as their spatial usage through morphological analysis, criticizes emerging views such as Third Space and design practices in library spaces and explains contemporary libraries by examining the effects of the concept of Third Space. Today, libraries aren't only institutions that store information anymore; They have also become social and public hubs where information is produced and shared. The study intends to discover this emerging transition in the architectural form of library space through syntactic and morphological analyzes of selected contemporary libraries, Lochal library, Birmingham library, Calgary Central Library, and Helsinki Central Oodi library. According to developments, the Thesis proposes to interpret and define library spaces over time have been discussed and made predictions about design practices, space understandings of the library, and library concept related to the future library spaces.