Amasya Merzifon tarihi taşhan binasının restore edilerek kütüphane olarak işlev kazandırılması
As a function of library Merzi̇fon Amasya was restored building improvement taşhan
  1. Tez No: 357311
  2. Yazar: MEHMET PAÇACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEFA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Anatolia inns, Merzifon, Tashan, giving the building a new function, the library design
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Han Yapıları Genel anlamı, ?bir yerden bir yere giden yolcuların ve tüccarların barınması için yapılan yer? olan han, insanların ve hayvanların barınması için ayrı mekânlar, arabaların çekileceği avlular, malların saklanacağı depolar ve ibadet için ayrılmış yerlerden oluşur. Hanlar, tüccarlara, yolculara, iş adamlarına yatacak güvenilir bir yer ve yiyecek sağlayan yapılardır. Bulundukları alana uygun olarak yapılan, bunun için de muntazam plan ve cephelere sahip olamayan hanlar genellikle, zemin kat üzerine bir kat şeklinde iki katlı olarak inşa edilmişlerdir ve revaklı bir iç avluları vardır. Sadeliğin hakim olduğu taş ve tuğla malzemeden inşa edilen yapılarda, çoğunlukla zemin kat depolara, üst katlar ise ikamete veya bürolara ayrılmıştır. Anadolu Hanları Türklerin yapmış olduğu hanlar başlıca üç tiptir. Bunlardan birinci ve ikinci tip hanlar çoğunlukla büyük yollar üzerinde kurulmuştur. Buna göre bu hanlarda daha çok geçici yolcuların ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuştur. Üçüncü tip hanlar şehirlerde kalanların ihtiyaçlarını karşılamak düşüncesiyle yapılmıştır. Bu bakımdan bu hanlar birinci ve ikinci tipin çok gelişmiş bir şeklidir. Birinci tip hanlar kare veya dikdörtgen biçiminde yapılardır. Bu yapılarda yolcular kendilerine zeminden yükseltilmiş yatacak yer, ocak ve bölme bulurlar. Bundan başka yüklerini zemin seviyesinde hanın ortasında bir yere indirirler, hayvanlarını da yakın bir yere bağlarlar. İkinci tip hanlar, birinci tipin gelişmiş bir şeklinden başka bir şey değildir. Bu tipte, yolcuların geceyi geçirmelerine tahsis edilen salonun önüne bir avlu ve bu avluyu üç taraftan çevreleyen ve avlunun üç iç cephesini teşkil eden yapılar ilave edilmiştir. Hanın bir kapısı vardır. Avlunun bir yanında arabalık ve ahırı, öbür yanında hamam veya odalar ve kapının sağında ve solunda da konaklama hizmeti için odalar yer alır. Avlunun ortasında ise bir çeşme veya mescid bulunur. Bu tip hanlarda yolcuların yatması için ayrı bir salon bulunur. Üçüncü tip hanlar, bu tipe giren hanlar tamamıyla Osmanlı devrinde yapılmış şehir içi hanlardır. Bunlar ikamet bakımından büyük bir gelişme gösterirler. Bunların zemin katları tamamıyla depo ve ahırlara ayrılmıştır. Bu tip hanlar iki katlı direkli ve kemerli bir galeriyle çerçevelenmiş, kare veya dikdörtgen bir avlu veya birkaç avlu etrafında toplanmış yapılar olarak görülürler. Anahtar Kelime : Anadolu hanları, Merzifon, taşhan, binaya yeni işlev verilmesi, kütüphane tasarımı.
Özet (Çeviri)
Han Structures Overall, it means“the one place to another place for the accommodation of passengers and traders,”the inn, separate spaces to accommodate people and animals, cars taken courtyards, warehouses to store goods, and places of worship devoted to occur. Inns, merchants, travelers, business people a place to sleep and food that provides reliable structures. Made in accordance with the area in which, for that we can not have a uniform plan and inns fronts, usually in the form of a layer on the ground floor and two-storey arcaded inner courtyards were built there. Material simplicity is dominated by stone and brick built buildings, warehouses, mostly on the ground floor, while the upper floors into residential or offices. Anatolia Khans The main three types made by the Turks inns. The first and second types of these inns are mostly located on major roadways. Accordingly, the inns were considered more temporary needs of the passengers. The third type khans were thought to meet the needs of those cities. In this respect it is very advanced form of public houses first and second types. The first type inns, square or rectangular structures. In these structures, their passengers a place to sleep elevated from the floor, stove and find sections. Furthermore, the inn somewhere in the middle lower their loads at the ground level, where a close tie animals. The second type inns, the first type is nothing more than a sophisticated shape. This type of passengers to spend the night in a courtyard in front of the hall and the courtyard are allocated and the surrounding three sides of the courtyard which forms the front of three buildings were added to the interior. There is a gate of the inn. On one side of the courtyard and barn-car, on the other side of the door to the right and to the left of the hammam and rooms are rooms for the accommodation service. In the middle of the courtyard has a fountain or a mosque. Hans passengers requiring this type has a separate lounge. The third type of public houses, inns, totally into this type made during the reign of the Ottoman Khans city. They show a great improvement in terms of residence. Their ground floors devoted entirely warehouse and stables. This type of pole and two-story arched gallery framed inns, square or rectangular courtyard centered around a courtyard or structures are seen as a couple.