Spor hizmeti tüketicilerinin mizaç özellikleri ile gösterişçi tüketim davranışları arasındaki ilişki
The relationship between the temperament characteristics of sports service consumers and their conspicious consumption behaviors
  1. Tez No: 781330
  2. Yazar: KÜRŞAT KORUKCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gösterişçi Tüketim Davranışı, Mizaç, Spor Tüketicisi, Spor Hizmeti, Conspicuous Consumption Behavior, Temperament, Sports Consumer, Sports Service
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma, fitness merkezi tüketicilerinin mizaç özellikleri ile gösterişçi tüketim davranışları arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Muğla Menteşede fitness merkezlerine üye olan 264 spor tüketicisi oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından çalışma grubuna kişisel bilgi formu, Chaudhuri vd. (2011) tarafından geliştirilen“Gösterişçi Tüketim Eğilimi Ölçeği”ve Evans ve Rothbart (2007) tarafından geliştirilen“Yetişkin Mizaç Ölçeği (ATQ)”Muğla-Menteşe'de fitness merkezlerine üye olan 264 spor tüketicisine yüzyüze anket yöntemi ile uygulatılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan tüketicilerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelenmiştir. Verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanılmıştır. Tüketicilerin ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Tüketicilerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Sonuç olarak, fitness merkezi tüketicilerinin, gösterişçi tüketim eğilimleri ve mizaç düzeylerinin orta düzeyde olduğu, yetişkin mizacının gösterişçi tüketim eğilimi üzerine pozitif yönlü etkisinin olduğu, mizaç özelliklerinden iradeli kontrol ve dışadönüklük düzeylerinin yaşa göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Mizaç alt boyutlarından, duyarlılığa yönelme, dışadönüklük, olumsuz duygu düzeylerinin cinsiyete göre farklılık gösterdiği, yetişkin mizaç toplam, dışadönüklük düzeylerinin eğitim seviyesine göre farklılık gösterdiği ve gösterişçi tüketim eğiliminin, cinsiyet ve eğitim seviyesine göre farklılık göstermediği, yaş faktörüne göre ise farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the relationship between temperament characteristics and conspicuous consumption behaviors of fitness center consumers. The population of the research consists of 264 sports consumers who are members of fitness centers in Muğla Menteşe district. The personal information form was given to the study group by the researcher, Chaudhuri et al. (2011), the“Conspicuous Consumption Tendency Scale”developed by Evans and Rothbart (2007) and the“Adult Temperament Scale (ATQ)”developed by Evans and Rothbart (2007) were applied to 264 sports consumers who are members of fitness centers in Muğla-Menteşe, by face-to-face survey method. The data obtained in the research were evaluated in computer environment through SPSS 22.0 statistical program. Frequency and percentage analyzes were used to determine the descriptive characteristics of the consumers participating in the research, and average and standard deviation statistics were used to analyze the scale. Kurtosis and Skewness values were examined to determine whether the research variables showed a normal distribution. Parametric methods were used in the analysis of the data. The relationships between the dimensions that determine the scale levels of the consumers were examined by pearson correlation and linear regression analyzes. T-test, one-way analysis of variance (Anova) and post hoc (Tukey, LSD) analyzes were used to examine the differences in scale levels according to the descriptive characteristics of consumers. As a result, it was determined that fitness center consumers' conspicuous consumption tendencies and temperament levels were moderate, adult temperament had a positive effect on conspicuous consumption tendency, and the temperamental characteristics of volitional control and extraversion levels differed according to age. From the sub-dimensions of temperament, it was concluded that sensitivity orientation, extraversion and negative emotion levels differ according to gender, adult temperament total and extraversion levels differ according to education level, and conspicuous consumption tendency does not differ according to gender, age and education level.