Perkütan endoskopik gastrostomi açılan hastaların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective examination of patients with percutaneous endoscopic gastrostomy
- Tez No: 781368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR TOSUN TAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: PEG, endikasyon, komplikasyon, mortalite, biyobelirteç, PEG, indication, complication, mortality, biomarker
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Perkütan Endoskopik Gastrostomi Açılan Hastaların Retrospektif Olarak İncelenmesi Amaç: Çalışmamızın amacı perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) açılan hastaların demografik verilerinin incelenmesi ve PEG yerleştirilmesine rehberlik edebilecek biyobelirteçlerin saptanmasıdır. Yöntem: Çalışmamız retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. Ocak 2016-Nisan 2022 yılları arasında üniversitemiz Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından PEG açılan, 18 yaşından büyük hastalar dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, PEG açılma tarihi, hastanın yattığı klinik, PEG endikasyonu, hastaneye yatış anından PEG açılana kadar geçen süre, PEG sonrası gelişen komplikasyonlar, PEG açılma sırasındaki biyobelirteçler, PEG girişim yerinde üreyen mikroorganizmalar ve duyarlı olduğu antibiyotikler, uygulanan tedaviler, taburculuk tipleri kaydedildi. Bulgular: Yüz hastanın dahil edildiği çalışmamızda hastaların yaş ortancası 73 yıl ve %52'si erkekti. En sık PEG endikasyonu malignite (n=25; %25) idi. En sık komplikasyonlar aspirasyon pnömonisi, minör peristomal kanama ve periostomal enfeksiyondu. MPV ve kreatinin düzeyleri en az bir komplikasyon gelişen hastalarda daha yüksekti (Sırasıyla p=0,001, p=0,008). Hastaların 38'inde 90 gün içerisinde ve 52'sinde altı ay içerisinde ölüm gelişti. Altı aylık mortalite gelişenler daha yaşlıydı (p=0,016). Demans ve SVH varlığında 90 günlük mortalite (Sırasıyla p=0,010, p=0,032); hipertansiyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), demans varlığında altı aylık mortalite (Sırasıyla p=0,009, p=0,035, p=0,017) daha sık saptandı. Aspirasyon pnömonisi olanlarda hem 90 günlük hem de altı aylık mortalite daha sık iken (Sırasıyla p=0,001, p=0,001), tüpün yerinden çıkması komplikasyonu ise daha az sıklıkta bulundu (Sırasıyla p=0,031, p=0,044). Doksan günlük mortalite için total protein düzeyi, CRP değeri ve aspirasyon pnömonisi gelişimi; altı aylık mortalite için albümin düzeyi ve aspirasyon pnömonisi gelişimi bağımsız risk faktörü olarak tespit edildi. Sonuç: Aspirasyon pnömonisi, düşük total protein ve albümin düzeyi, yüksek CRP mortaliteyi artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Examination of Patients With Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Objective: The aim of our study was to examine the demographic data of patients who underwent percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) placement and identify biomarkers that may guide clinical practice. Methods: This retrospective observational study included patients over the age of 18 years who underwent PEG placement in the gastroenterology department of our university between January 2016 and April 2022. The patients' demographic data, date of PEG placement, ward in which the patient was hospitalized, indication for PEG placement, time from hospital admission to PEG placement, post-PEG complications, biomarker values at the time of PEG placement, microorganisms cultured from the PEG insertion site and their antibiotic sensitivity, treatments administered, and outcome (discharge/mortality) were recorded. Results: Of 100 patients included in the study, 52% were men and the median age was 73 years. The most common indication for PEG was malignancy (n=25, 25%). The most common complications were aspiration pneumonia, minor peristomal bleeding, and peristomal infection. Mean platelet volume and creatinine levels were higher in patients with at least one complication (p=0.001 and p=0.008, respectively). Death occurred within 90 days of PEG placement in 38 patients and within 6 months in 52 patients. Those with 6-month mortality were significantly older (p=0.016). The 90-day mortality rate was higher in patients with dementia and cardiovascular disease (p=0.010 and p=0.032, respectively), while 6-month mortality was higher among those with hypertension, chronic obstructive pulmonary disease, and dementia (p=0.009, p=0.035, and p=0.017, respectively) when compared to patients without these conditions. In terms of complications, both 90-day and 6-month mortality was more frequent in patients with aspiration pneumonia (p=0.001 and p=0.001, respectively) and less frequent in patients with tube dislodgement (p=0.031 and p=0.044, respectively). Low total protein level, high CRP level, and the presence of aspiration pneumonia were independent risk factors for 90-day mortality, while low albumin level and the presence of aspiration pneumonia were independent risk factors for 6-month mortality. Conclusion: Aspiration pneumonia, low total protein and albumin levels, and high CRP level were associated with higher mortality.