Elastik yarı sonsuz düzleme oturan şeritlerde temas problemi
Contact problems for strips resting on elastic semi-infinite plane
- Tez No: 78150
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. L. ÇAKIROĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Elastik Yan Sonsuz Düzlem, Elastisite Teorisi, İntegral Dönüşüm Tekniği, Gauss-Chebyshev İntegral Formülü, İlk Ayrılma Yükü, İlk Ayrılma Uzaklığı, Elastic Semi- Infinite Plane, Theory of Elasticity, Integral Transforms Technique, Gauss-Chebyshev Integration Formula, Initial Separation Load, Initial Separation Distance VI
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Mühendislik yapılarında bir çok uygulama alanı bulması nedeni ile temas problemleri üzerine pek çok araştırmalar yapılmıştır. Bu uygulama alanlarına örnek olarak sürekli temeller, karayolları, havaalanı pistleri ve demiryolu rayları verilebilir. Bu çalışmada elastik yarı sonsuz düzlem üzerine oturan şeritlerde sürtünmesiz temas problemi elastisite teorisine göre çözülmüştür. Sabit kalınlıklı şeride y eksenine göre simetrik üçgen yayılı yük ile tam simetri ekseninde P şiddetinde tekil bir kuvvet etki etmektedir. Problemin çözümünde kütle kuvvetlerinin etkisi dikkate alınmıştır. Birinci bölümde, temas problemleri üzerine yapılmış çalışmalardan bazıları kısaca özetlendikten sonra, elastisitenin temel denklemleri ve integral dönüşüm teknikleri kullanılarak gerilme ve yerdeğiştirme ifadeleri elde edilmiştir, ikinci bölümde, hem sürekli hem de süreksiz temas problemi incelenmiştir. Öncelikle sürekli temasa ait problemin tanıtımı yapılmıştır. Gerilme ve yerdeğiştirme ifadeleri problemin sınır şartlarına uygulanarak altı bilinmeyenli altı cebrik denklemden oluşan bir denklem sistemi elde edilmiştir. Bu cebrik denklem sisteminin çözümünden gerilme ve yerdeğiştirme ifadelerinde kullanılan katsayılar bulunup, yerlerine yazılmıştır. Elastik yarı sonsuz düzleme oturan şeridin ilk ayrılma uzaklıkları ve ilk ayrılma yükleri elde edilmiştir. İkinci olarak süreksiz temas hali için problemin tanıtımı yapılarak sınır şartlan belirlenmiş ve bu sınır şartlarından elde edilen cebrik denklem takımı çözülerek bilinmeyen katsayılar bulunmuştur. Bu duruma ait elde edilen tekil integral denkleminin sayısal çözümü Gauss- Chebyshev integrasyon yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Üçüncü bölümde, hem sürekli hem de süreksiz temas durumlarına ait gerilme dağılımları, ayrılma uzunlukları ve ayrılma yükseklikleri elde edilmiş, bulunan değerler diyagramlarla verilmiştir. Bu diyagramlardan yararlanılarak incelemeler yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar dördüncü bölümde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A great deal of research on the contact problems for an elastic layer has been carried out because of its possible application to a variety of structures. Continuous foundations, highways, railways and airfield are some of the examples of the application areas. In this study, a fricitionless contact problem between a strip and an elastic semi- infinite plane is solved according to the theory of elasticity. Constant thickness of the strip is acted upon by a symmetrical triangle distributed loads according to the y axis, a uniform body force due to the effect of gravity in the strip and a concentrated vertical load P. In first chapter, studies on contact problems are briefly introduced. Then, general equations of stresses and displacement are obtained by using governing equations of elasticity and integral transform techniques. Both continuous and discontinuous contact problems are examined in the second chapter. At first, the problem of continuous contact is described. A set of linear algebraic equation is obtained by applying the expression of stresses and displacements to boundary conditions of the problem. When it is solved, the unknown constant coefficients are substituted into equation of stresses and displacements. Initial seperation loads and distances are obtained. Secondly, the problem of discontinuous contact is described, boundary conditions are determined. A set linear algebraic equation is obtained to boundary conditions and unknown constant coefficient are solved. The singular integral equation from the discontinuous contact position is numerically solved by the Gauss-Chebyshev integration method. In the third chapter, the diagrams of stress distribution, separation interval and height between the strip and the elastic half-plane are plotted for both continuous and discontinuous contact problems. Diagrammatic forms are discussed. The conclusions from the study are presented in the forth chapter.