Mobilya tercihinde tüketici davranışlarının cinsiyet açısından araştırılması (Trabzon İli Merkez İlçe örneği)
The study of consumers behaviour on preferences of furniture in point of sex (Trabzon county center model)
- Tez No: 78151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Sanayii, Mobilya, Tüketici, Tüketici Tercihleri, Satın Alma, Satın Alma Kararlan, Tüketici Davranışları
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET İnsanların, ihtiyaçlarını gidermek amacıyla mal ve hizmet satın almaları ve kullanmalarına tüketim denilmektedir. İnsanların tümü tüketici durumundadır. Tüketici davranışları; mal ve hizmetlerin temini ve kullanılması konusunda fertlerin bilgi edinme, etkilenme durumu, nasıl ve niçin satın almaya veya almamaya karar verdikleri, malı kullanırken veya kullandıktan sonraki tutumlarım içermektedir. Ağaç Mobilya; oturma, yemek yeme, çalışma, yatma vb. işlerin yapılmasında kolaylık ve rahatlık sağlayan, parçalarının büyük çoğunluğu masif, lifli, yongalı ve tabakalı ağaç malzemeden yapılan, taşınabilir veya sabit olarak kullanılan eşyadır. Bu çalışmanın amacı, Trabzon ili Merkez ilçede tüketicilerin mobilya tercihleri ve kullanımlarım belirlemektir. Tüketici davranışlarını etkileyen faktörler doğrultusunda, mobilya tercihleri ve kullanımı farklılıklar gösterebilmektedir. Çalışma materyali olarak Trabzon ilindeki 33 semt seçilmiştir. Metod olarak yüzyüze anket yöntemi seçilmiştir. Anket yapılan tüketici sayısı 365'dir. Mobilya tercihi ve kullanımı, aile içinde kadın ve erkeklerin tercihlerine göre değişmektedir. Mal ve hizmet üreten işletmelerin tüketicilerin davranışlarını sağlıklı bir şekilde belirlemeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Study of Consumers Behaviour on Preferences of Furniture in Point of Sex ( Trabzon County Center Model ) People's buying goods and services to get their necessities is called consumption. All people are in consumers position. Consumers behaviour contain getting information on the procurement and use of goods and services; how and why poeple decide to buy or not to buy and their attitude before and after the use of goods. The wooden furniture is an object which facilitates and is used for sitting, eating, studying, sleeping etc. Most of its parts are made of massive, fibre, chip or layer wooden material. They are portable or stable. The purpose of this study is to determine the consumers' preferences and their usage in Trabzon. The consumers' furniture preferences can be different from each other depending on affecting their behaviour. Thirty three neighbourhoods in Trabzon were chosen as the study material Face to face public survey method was employed. The number of the consumers participated is 365. The preference and usage of furniture has been changing according to the men' and women' preferences in family. Firms which produce goods and services are required to adequately determine the behaviour of consumers. Key Words : Forest Products Industry, Furniture, Consumer, Preferences of Consumer, To Buy, Decision of Buying, Behaviour of Consumers. VII