Okaliptus (E.camaldulensis) odunundan üretilen kontrplakların bazı teknolojik özellikleri üzerine tomruk buharlama süresinin etkisi
The effects of log steaming time on some technological properties of plywood from okaliptüs (E. camaldulensis)
- Tez No: 78157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSEL ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Okaliptüs (E. camaldulensis), Buharlama, Kontrplak, Soyma Kaplama VII, Okaliptüs (E. camaldulensis), Steaming, Plywood, Rotary Cutting of Veneer VIII
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı okaliptüs (E. camaldulensis) odunundan soyma suretiyle elde edilen kaplamaların bazı kimyasal özellikleri ve bu kaplamalardan üretilen kontrplakların bazı fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine tomruk buharlama süresinin etkilerinin araştırılmasıdır. Tarsus bölgesinden getirilen tomruklar Orman Endüstri Mühendisliği laboratuvarlarında, kaplama soyma işleminden önce aynı şartlar altında 20, 40 ve 60 saatlik süreyle buharlamaya tabi tutulmuştur. Elde edilen soyma kaplamalardan laboratuvar şartlarında 3 tabakalı kontrplaklar üretilmiştir. Deneyler standartlara uygun olarak hazırlanan örnekler üzerinde yapılmıştır. Kimyasal özelliklerden; selüloz, lignin ve kül miktarı tayini ile sıcak suda ve alkol-benzende çözünürlük değerleri, fiziksel özelliklerden; özgül ağırlık, rutubet, kalınlık artımı, su alma, mekanik özelliklerden ise eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, çekme-makaslama direnci değerleri belirlenmiştir. Yapılan kimyasal analizler sonucunda artan buharlama süresine bağlı olarak; selüloz, lignin miktarında ve sıcak su çözünürlüklerinde azalma kaydedilirken, alkol-benzen çözünürlüğünde ve kül miktarında önemli bir farklılık bulunamamıştır. Özgül ağırlık, 2 ve 24 saatlik kalınlık artımı ve su alma miktarları buharlama süresinin artışıyla bir yükselme gösterirken, rutubet miktarında düşüş belirlenmiştir. Yapılan varyans analizi sonucunda buharlama süresine bağlı olarak özgül ağırlıkta tespit edilen değişimin önemsiz olduğu bulunmuştur. Buharlama süresinin artışına bağlı olarak eğilme direnci ve eğilmede elastikiyet modülü değerleri artarken, çekme-makaslama direncinde belli bir düşüş tespit edilmiştir..
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study was to investigate the effects of log steaming time on some chemical, physical and mechanical properties of plywood from E. camaldulensis. Logs abtained from Tarsus region were steamed for 20, 40 and 60 hours under equal conditions in the laboratories of the Department of Forest Product Industrial Engineering before rotary cutting of veneer. Three layer plywood were produced samples were then prepared in accordance with the given standarts. Amount of cellulose, lignin, ash, resolution in water and alcohol benzen spesific gravity, mousture content, thickness swelling, water absorption, bending strength, modulus of elasticity, shear-tensile strength, were determined as chemical, physical and mechanical properties, respectively. Results indicated that chemical analysis amount of cellulose, lignin and degree of solubility in hot water decrased with increasing steaming time. Solubility in alcohol-benzen did not demonstrate an important variation. Analysis on the determination of the amount of ash did not yield a reliable data, indicated that bending strength and modulus of elasticity increased with increase in steaming time, while a certain amount of decrase was observed shear-tensile strength. Muisture content decrease was observed while specific gravity, 2 and 24-hour thickness swelling and amount of water absorption were increasing with increasing steaming period. Amount of increase in spesific gravity was not found significant with respect to at one-way analysis of variance.