Gezgin iletişim kanallarının non-rayleigh ve non-rician modeller ile simülasyonu ve başarım analizi
Simulating of mobile communication channels with non- rayleigh and non-rician models and analizing of performance
- Tez No: 78159
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. HAKKI ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gezgin Haberleşme, Çokyollu Bayılma, Rayleigh Model, Non- Rayleigh Model, Rician (Rice) Model, Non-Rician Model VI, Mobile Communication, Multipath Fading, Rayleigh Model, Non-Rayleigh Model, Rician (Rice) Model, Non-Rician Model
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Bu çalışmada, yersel gezgin iletişim sistemleri incelenmiş, bu alanda daha önce yapılan çalışmaların öne sürdüğü modellere uygun olarak iletişim kanallarının simülasyonu yapılmıştır. Gezgin iletişim konusunda yapılan çalışmalardan Rayleigh ve Rician (Rice) Modeller incelenmiş, bu modellere göre kanal işaretleri elde edilmeye çalışılmıştır. Bunun ötesinde, mevcut iletişim şartlarının adı geçen modellere göre yetersiz olabileceği durumlar araştırılmış; bunlardan iletişimin nasıl etkileneceği, işaret seviyesinin ne kadar değişeceği belirlenmeye çalışılmış ve bütün bu durumları kapsayacak bir simülasyon sunulmuştur. Simülasyon, geliştirilen bilgisayar yazılım ile gerçekleştirilmiştir. Program, çıkış olarak farklı iletişim şartla rı için alınan işareti bilgisayar ortamında üretmeyi ve sonuçları değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This thesis analyses mobile communication systems and presents a simulation study, which is suitable model, submitted previous studies. An examination on Rayleigh and Rician Models which are statistical approach to mobile communication is done and channel signals are tried to obtain from these models. Additionally, some circumstances, which may be occur in communication channel where this models can be insufficient to model them, are investigated. A simulation including also exception situation and signalling under this situation is presented. The simulation is carried out using a computer programming. This programme aims producing the signal for different communication conditions and evaluating the conclusions.