Motivasyonun iş tatmini üzerindeki etkisi: Samsun ili ilaç mümessilleri üzerinde bir araştırma
The effect of motivation on job satisfaction: A research on pharmaceutical representatives in Samsun
  1. Tez No: 781650
  2. Yazar: FATMA EFZA BİRLEŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZAN CİNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İş tatmini, Motivation, Job satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Örgütlerin temel amacı, bireylerin sarf ettikleri gayret neticesinde belirledikleri hedeflere ulaşmalarında destekleyici ve yönlendirici nitelik taşımasıdır. İnsan davranışlarının yönlendirilmesi, şekillenmesinde en önemli belirleyicilerden biri motivasyondur. Motivasyon, bireylerin yapmakta oldukları işe duymuş olduğu arzu ve istek olarak açıklanabilir. Motivasyonun sağlanmasıyla, iş görenlerde verimli ve etkin performans, iş görenlerin örgüte olan bağlılığında artış ortaya çıkmaktadır. İş tatmini, iş görenin işi ve iş hayatıyla alakalı istek ve arzularının karşılanması neticesinde duyduğu haz, hoşnutluk ve memnuniyettir. Motivasyon ve iş tatmini iş görenin yüksek performansı ve verimliliği açısından önem arz eden unsurlardır. İş görenlerin işletmeye olan bağlılığını belirlemekte ve işletmeyi benimsemelerine yardımcı olmaktadır. Motivasyonu ve iş tatminini etkileyen araçlar doğru koşullarda uygulandığı takdirde iş görenin motivasyonu ve iş tatmini artış gösterecektir. Örgüt içinde ve dışında oluşan olaylar iş görenin iş tatmini ve motivasyonunu etkilemektedir. Bu bağlamda çalışmayla amacı, motivasyonun iş tatmini üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve ilaç mümessillerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim gibi demografik değişkenlerin iş görenlerin iş tatminine ve motivasyonuna olan etkilerinin belirlenerek, analiz edilmesidir. Verilere ulaşılabilmesi adına geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış 2 adet ölçek ve 1 adet demografik soru formundan yararlanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler İş Tatmini Ölçeği Minnesota, Mottaz tarafından geliştirilen İş Motivasyonu ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilen çözümlenmesinde SPSS programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, ilaç mümessillerinin demografik değişkenleri iş tatmini ve motivasyon alt boyutları açısından kısmi farklılıklar göstermiştir. Motivasyon ve iş tatmini alt boyutları değerlendirildiğinde tüm alt boyutların birbiriyle olan ilişkisinin pozitif yönlü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of organizations is to support and guide individuals in reaching the goals they set for the sake of their efforts. Motivation is one of the most vital determinants in directing and shaping human behavior. Motivation can be explained as the desire and the desire of individuals for the work they are doing. With the provision of motivation, efficient and effective performance of the employees and an increase in the commitment of the employees to the organization occur. Job satisfaction is the pleasure, contentment, and satisfaction of the employees by cause of meeting their wishes and desires related to their job and business lives. Motivation and job satisfaction are crucial elements in terms of high performance and productivity of the employee. It determines the commitment of the employees to the business and helps them adopt the work. If the tools that affect motivation and job satisfaction are applied in the right conditions, the motivation and job satisfaction of the employee will increase. If the tools that affect motivation and job satisfaction are applied in the right conditions, the motivation and job satisfaction of the employee will increase. Events occurring inside and outside the organization affect the job satisfaction and motivation of the employee. In this context, the aim of the study is to determine the effect of motivation on job satisfaction and to determine and analyze the effects of demographic variables such as age, gender, marital status, education of pharmaceutical representatives on job satisfaction and motivation of employees. In order to reach the data, 2 scales and 1 demographic question form with proven validity and reliability were used. Scales used in the research Job Satisfaction Scale and the Job Motivation scale which was developed by Mottaz, Minnesota was used. SPSS program was used to analyze the obtained data. As a result of the research, demographic variables of pharmaceutical representatives showed partial differences in terms of job satisfaction and motivation sub-dimensions. When the motivation and job satisfaction sub-dimensions were evaluated, it was determined that the relationship between all sub-dimensions was positive.