Uzungöl (Trabzon-Çaykara) ve çevresinin flora ve vejetasyonu
Flora and vegetation of Uzungöl (Trabzon-Çaykara) and its Environment
- Tez No: 78180
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM ANŞİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Vejetasyon Haritası, Uzungöl. VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Of tan Çaykara'ya doğru sahilden dağların zirvesine kadar dikey bir kesit olan araştırma alanının, flora ve vejetasyonu ortaya konmuştur. Araştırma alanında 117 familya ve 435 cinse ait toplam 1024 adet tür ve tür altı takson saptanmıştır. Bu taksonlardan 512 tanesinin literatüre göre floristik bölgesi belirlenmiş, 512 adet taksonun ise belirlenememiştir. Saptanan taksonlardan 73 adeti endemik olup, çalışma alanında endemizm oranı %7'dir. Taksonlann 24 adeti (%2.35) kozmopolittir. En çok takson içeren familyalar; Compositae, Leguminosae, Rosaceae, Gramineae, Ccayophyllaceae ve Labiatae'âh. Araştırma alanında 6 vejetasyon tipi, 3 formasyon sınıfi (1,11, V) ve bu sınıflara bağlı 3 formasyon altsınıfı (AJB,C), 5 formasyon grubu (2,3,5,7,10), 4 formasyon (a,b,c,d), 2 altformasyon ((1),(2)) ve ikisi yeni olmak üzere toplam 13 bitki birliği saptanmış olup, bunların vejetasyon tipleri ve formasyon sınıflarına dağılımları şöyledir: - Kumul vejetasyonu : V.B.5a(2) ; Euphorbia paralias - Otanthus maritimus - Orman vejetasyonu : I.A.10b(l) ; Pinus sylvestris - Epimedium pinnatum subsp. colchicum, I.B.3a ; Castanea sativa - Fagus orientalis, I.B.2b ; Fagus orientalis - Picea orientalis, I. A. 10c ; Picea orientalis - Sedum stoloniferum - Nemli dere vejetasyonu : I.B.3d(2) ; Almış glutinosa subsp. barbata - Oplismenus undilatifolius - Sulak alan vejetasyonu : V.B.5a(l) ; Lythrum salicaria - Equisetumfluviatile, - Subalpin ve alpin vejetasyon : Ü.B.3a ; Betula litwinowii - Anemone narcissiflora, V.C.7b(l) ; Sibbaldia parviflora - Agrostis lazica, Polygonum bistorta subsp. carneum - Stachys macrantha, Nardus stricta - Gentiana pyrenaica, Centaurea appendicigera - Anthemis cretica subsp: argea, V.C.7b(2) ; Rhododendron caucasicum - Vaccinium myrtillus - Pseudomaki vejetasyonu: Araştırma alanında çok az bir yayılışa sahip olan bu vejetasyon tipi yeterince homojen olmadığından fitososyolojik yönden araştırılmamıştır. Fitososyolojik çalışmalardan yararlanılarak saptanan formasyon sınıflarına göre CBS yardımıyla araştırma alanının vejetasyon haritası çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, flora and vegetation of Uzungöl and its environment were investigated. Study area is located in the Black Sea Region, from Of to Çaykara, and it is a line from sea level to top of the mountains. In the study area, total 1024 taxa belong to 117 families and 435 genera were determined. According to literature, floristic regions of 512 taxa were determined. 73 taxa (7%) of the determined taxa are endemics and 24 taxa (2.35%) are cosmopolites. The largest families of the study are as follow: Cotnpositae, Leguminosae, Rosaceae, Gramineae, Caryophyllaceae and Labiatae. In the study area, 6 vegetation types, 3 formation classes (I, E, V), 3 formation subclasses (A, B, C), 5 formation groups (2, 3, 5, 7, 10), 4 formations (a, b, c, d) and 2 subformations ((1), (2)) were described. Furthermore, 13 plant associations belong to 5 vegetation types were described and 2 of them are new. These seen below with the vegetation types and formation classes: - Dune vegetation : V.B.5a(2) : Euphorbia paralias - Otanthus maritimus - Forest vegetation : I.A.10b(l) : Pinus sylvestris - Epimedivm pinnatum subsp. colchicum, I.B.3a: Castanea sativa - Fagus orientalis, I.B.2b: Fagus orientalis - Picea orientalis, I. A. 10c: Picea orientalis - Section stoloniferum - Stream vegetation : I.B.3d(2) : Alnus glutinosa subsp. barbata - Oplismenus undilatifolius - Aquatic vegetation : V.B.5a(l) : Lythrum salicaria - Equisetumfluviatile - Subalpine and alpine vegetation : n.B.3a : Betula litwinawii - Anemone narcissiflora, V.C.7b(l): Sibbaldia parviflora - Agrostis lazica, Polygonum bistorta subsp. carneum - Stachys macrantha, Nardus stricta - Gentiana pyrenaica, Centaur ea appendjcigera - Anihemis cretica subsp. argea, V.C.7b(2): Rhododendron caucasicum - Vaccinium myrtillus. - Pseudomaquis vegetation: Because of its small location and not homogenous structure it could not be classified at plant association level. Vegetation map was prepared by using GIS with the help of formation classes obtained from plant sociological studies. Key Words.* Flora, Vegetation, Vegetation Map, Uzungöl. vn