Ürtiker hastalarının acil servis başvuru özellikleri ve erken dönem tekrarlayan başvuruları öngörmede etkili faktörler
The profile of acute urticaria in emergency department and the possible foctors that can affect recurrent visits
- Tez No: 781839
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ürtiker, acil servis, tekrarlayan başvurular 34, Urticaria, emergency department, recurrent visit
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Akut ürtiker hastalarının toplumumuzdaki profili, tedaviye rağmen tekrarlayan semptomların sebebi ve engellenmesi konusu açıklığa kavuşturulmuş değildir. Acil servis hasta popülasyonunun tanımlanması standart klinik yaklaşım süreçlerinin geliştirilmesine ve hastanın takip süreçlerinin tanımlanmasına katkıda bulunabilecektir. Ürtiker nedeniyle acil servise başvuran hastaların acil servis başvuru özelliklerinin tanımlanması ve tekrarlayan başvurularını öngörebilen faktörlerin araştırılmasıdır. Çalışmamızda Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Acil Tıp Anabilim Dalı'nda hasta kayıtlarından 01/01/2001 ile 30/04/2008 tarihleri arasında International Code of Disease-10 (ICD-10) tanısı ürtiker (L50) olan 16 yaş ve üzeri hasta kayıtları tarandı. Taburculuk sonrası 5 gün içinde aynı şikâyetler ile acil servise başvuran hastalarda tekrarlayan başvurulara sebep olabilecek özellikler geriye dönük olarak araştırıldı. Üç bin sekiz yüz on üç hastanın ortalama yaşı 40,2 ±15,8, 2304'ü (%60,4) kadın, 2940'ı (%77,1) triaj kategorisine göre az acil, 3767 (%98,8)' si acil servisten taburcu edilebilir bulunmuştur. Hasta dağılımı ile başvurdukları mevsim arasında fark bulunamamıştır. Tekrarlayan başvuruları olan 78 hastada cinsiyet, alerji veya ürtiker öyküsü, komorbid hastalık veya bu nedenle kullanılan kronik ilaç varlığı, başvurduğu mevsim, taburculuk tedavilerinde H1 reseptör antagonistine H2 veya ikinci bir H1 reseptör antagonistinin eklenmesi istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Muhtemel tetikleyici ajan varlığı ve başvuru sonrası kronik ürtiker tanısı olması tekrarlayan başvurularda daha sık görülmüştür. Ürtiker hastalığı kadınlarda ve 40'lı yaşlarda daha sık görülür. Hastaların alerji-ürtiker öyküsü, komorbid hastalık, sürekli kullandıklan ilaç, başvurdukları mevsim tekrarlayan başvuruları etkilememektedir. Öyküde muhtemel tetikleyici ajan, kronik ürtikere dönüşüm tekrarlayan başvurusu olan hasta grubunda daha sık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE PROFILE OF ACUTE URTICARIA IN EMERGENCY DEPARTMENT AND THE POSSIBLE FOCTORS THAT CAN AFFECT RECURRENT VISITS The profile of acute urticaria patients in the Emergency Department and the reason of their revisits in spite of efficient initial management are not clearly defined. The definition of urticaria patient population in the ED may help physicians to reevaluate their management strategies. The aim of this study is to define the demographic features of urticaria patients visiting the emergency department and to detect possible factors that can affect the recurrent emergency department visits. This retrospective cohort study was carried out in the Akdeniz University Hospital Emergency Department. The data were gathered from the software which specifically used by the Emergency Department staff for the medical reports. All adult (16 years old) patients coded (International Code of Disease-10) as urticaria (L50) presented to the ED between the date of 01/01/2001 and 04/30/2008 were selected and enrolled to the study. The patients returned to the ED in 5 days after their first visit was accepted as 'revisit subgroup'. The mean age of 3813 urticaria patients was 40.2+15.8, 2304 of were female, 2940(77,1%) were triaged as non urgent and 3787 (98,8%) were discharged from the emergency department. There was no seasonal difference in urticaria patients' ED presentation. The data of 78 of 102 patients in revisit group were available to create a case control model. When comparing to control, (n=91) the two groups were similar according to gender, urticaria or allergy history in the past, receiving H1 and H2 receptor blockers together or receiving two different H1 receptor blockers, seasonal distribution, comorbid diseases or medicines for chronic illness. The existence of a reason triggered urticaria symptoms and 35previously diagnosed chronic urticaria was found to be significant factors for recurrent ED presentation. Urticaria is a common disease in ED patient population. Women are more affected. The ED physician may consider a possibility of recurrent presentation in urticaria patients with the history of chronic urticaria and existence of reason triggering the symptoms.