Güneş enerji santrali enerji üretimi ve maliyet analizi
Solar power plant energy generation and cost analysis
- Tez No: 782019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA SARAÇOĞLU KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya Mühendisliği, Energy, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerji Santrali, Elektrik üretimi, Maliyet analizi, Yenilenebilir enerji, Solar Power Plant, Electricity production, Cost analysis, Renewable Energy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Enerjiye olan ihtiyaç sanayileşme, nüfus artışı ve teknolojik gelişmelerle sürekli artmaktadır. Günümüzde tüketilen enerjinin büyük bir bölümü fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Fosil yakıtlar hidrokarbon ve yüksek oranda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarıdır. Fosil enerji kaynakları dünya üzerinde sera gazı etkisi gibi oluşturdukları çevresel sorunlar nedeni ile doğaya zarar verdiklerinden ve aynı zamanda sınırlı rezervlere sahip olduklarından yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmaktadır. Fosil enerji kaynakların aksine yenilenebilir enerji kaynakları temiz ve sürekli elektrik üretimi sağlar. Yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretim payını artırmak ve sera gazlarının atmosfere salınımını azaltmak için yeni teknolojiler ve çevresel politikalar uygulanmaktadır. Bu teknolojiler, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerden mümkün olduğunca çevre dostu ve verimli bir elektrik üretimine yönelik olarak geliştirilmektedir. Güneş enerjisinden elektrik üretimi için en çok kullanılan teknoloji Güneş Enerji Santrali teknolojisidir. Bu çalışma kapsamında güneş enerjisinden elektrik üretimi için Sivas ili Zara ilçesinde arazi üzerine kurulan ve 2018 yılında kurulumu tamamlanan 1 MW gücünde elektrik üretme kapasitesine sahip olan iki ayrı Güneş Enerji Santrali bünyesinde sistem bileşenleri, sistemin çalışma prensibi bunun yanı sıra yatırım maliyeti incelenmiştir. Gerçek veriler ve teorik olarak elde edilen elektrik üretimleri karşılaştırılmış ve Güneş Enerji Santralini etkileyen bazı parametreler değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar 2018 ve 2019 yıllarında iki yıl boyunca üretilen enerji miktarı değerleri ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The need for energy is constantly increasing with industrialization, population growth and technological developments. Most of the energy consumed today comes from fossil fuels. Fossil fuels are energy sources such as hydrocarbons and high carbon containing coal, oil and natural gas. Fossil energy sources leave their place to renewable energy sources as they cause damage to nature due to environmental problems such as greenhouse gas effect on the world and at the same time they have limited reserves. Unlike fossil energy sources, renewable energy sources provide clean and continuous electricity production. New technologies and environmental policies are implemented in order to increase the share of electricity production with renewable energy sources and to reduce the emission of greenhouse gases into the atmosphere. These technologies are being developed to produce electricity as environmentally friendly and efficient as possible from renewable energies such as solar and wind energy. The most used technology for electricity generation from solar energy is Solar Power Plant technology. Within the scope of this study, the system components, the operating principle of the system, as well as the investment cost were examined in two different Solar Power Plants, which were established on the land in the Zara district of Sivas province for electricity generation from solar energy and have the capacity to generate electricity with a power of 1 MW, the installation of which was completed in 2018. Actual data and theoretically obtained electricity productions were compared and some parameters affecting the Solar Power Plant were evaluated. The aforementioned studies were carried out with the values of the amount of energy produced for two years in 2018 and 2019.
Benzer Tezler
- Gaziantep bölgesinde çatı tipi güneş enerji santrali performans analizi ve verimlilik artırıcı yöntemler
Performance analysis and efficiency increasing methods of rooftop type solar power plant in Gaziantep region
VEYSEL TURAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Enerjiİskenderun Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CUMA KARAKUŞ
DOÇ. DR. İLKER MERT
- Çevreye duyarlı,enerji etkin kamu binalarının sürdürülebilirliğinin incelenmesi
Sustainability analysis of environmentally sensitive, energy efficient public buildings
SERDAR ÇATAKÇI
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Mühendislik BilimleriHacettepe ÜniversitesiTemiz Tükenmez Enerjiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NECDET BAŞTÜRK
- An optimal generation dispatch for a reliable and environment friendly microgrid using multi-objective optimization
Güvenilir ve çevre dostu bir mikro şebeke için çok amaçlı optimizasyon tabanlı optimum üretim dağıtımı
IKRAMUL HASAN SOHEL
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. VEYSEL MURAT İSTEMİHAN GENÇ
- Rüzgâr-güneş hibrit enerji santrallerinde kapasite kullanım optimizasyonu
Wind-solar hybrid energy capacity utilization optimization in power plants
TUĞBA GEÇER
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiManisa Celal Bayar ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NEVZAT ONAT
- Türkiye Ege bölgesi güneş enerjisi potansiyeli tekno-ekonomik analizi
Turkey Aegean region solar energy potential tecno-economic analysis
CEYHUN AYKAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
EnerjiDumlupınar ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUSTAFA ARİF ÖZGÜR