Türkiye Ege bölgesi güneş enerjisi potansiyeli tekno-ekonomik analizi
Turkey Aegean region solar energy potential tecno-economic analysis
  1. Tez No: 456948
  2. Yazar: CEYHUN AYKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARİF ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Bölgesi, Fotovoltaik, Güneş Enerjisi, Maliyet Analizi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Aegean Region, Cost Analysis, Photovoltaics, Solar Energy, Renewable Energy Resources
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Türkiye'de artan nüfus ve sanayileşme, enerji tüketiminde artışa sebep olmaktadır. Türkiye'nin enerji üretimi ve tüketiminin temelini fosil yakıtlar oluşturmaktadır. Fosil yakıtların rezervlerinin yakın gelecekte tükeneceği, enerji ithalatındaki artışlar ve küresel düzeyde görülen çevresel kirlilikler gibi nedenlerden dolayı, Türkiye yenilenebilir enerji potansiyellerini değerlendirmenin yollarını aramaktadır. Güneş enerjisi ise Türkiye'nin coğrafi konumunun getirdiği avantaj ile oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin enerji görünümü ve yenilenebilir enerji kaynaklarının genel durumu ele alınarak Ege Bölgesi güneş enerjisi potansiyeli detaylı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda Ege Bölgesi'inde bulunan her il için 1 MW kapasitede şebeke bağlantılı fotovoltaik güç santrali RETScreen yazılımı ile tasarlanmıştır. Güç santrali kurulumu için gerekli teçhizat ve ekipmanların seçimi yapılmış, belirlenen konumun güneş enerjisi verileri NASA bünyesindeki Atmosferik Bilim Veri Merkezi'nden temin edilmiştir. Bölgedeki iller için oluşturulan tasarımın sonunda, aylara göre elektrik enerjisi üretim miktarları ve farklı yakıtlara göre sera gazı azaltım değerleri hesaplanmıştır. Buna ek olarak sera gazı azaltımı sonucu elde edilen kazanımlar gösterilmiştir. Güç santralinin elektrik enerjisi üretiminden elde ettiği yıllık gelirler, yıllık işletme giderleri ve ilk yatırım maliyetleri dikkate alınarak bölge illeri için maliyet analizi yapılmıştır. Maliyet analizi sonucunda Ege Bölgesi illerinin bu yatırıma uygun olup olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing population and industrialization in Turkey cause increase in energy consumption. Fossil fuels form the basis of Turkey's energy production and consumption. Turkey is looking for ways to evaluate renewable energy potentials, such as fossil fuels reserves to be consumed in the near future, increases in energy imports and environmental pollution at global level. Solar energy is very important with the advantage brought by Turkey's geographical location. In this study, the potential of solar energy in the Aegean region has been examined in detail, taking into consideration the energy landscape of Turkey and the general situation of renewable energy sources. In this context, the grid-connected photovoltaic power plant with 1 MW capacity is designed with RETScreen software for every province in the Aegean region. The equipment and materials required for power plant installation were selected, and the designated location solar energy data was obtained from NASA's Atmospheric Science Data Center. At the end of the design for the provinces in the region, electricity energy production amounts and greenhouse gas reduction values according to different fuels were calculated. In addition, the gains achieved as a result of greenhouse gas reduction are shown. Cost analysis was carried out for the power plants provinces in the region considering annual revenues from electricity generation, annual operating costs and initial investment costs. As a result of the cost analysis, it has been determined whether the Aegean Region provinces are eligible for this investment.