Motor gelişim problemi olan çocuklarda ayakkabı modifikasyonunun postüral dizilime etkisi
Effect of shoe modification on postural alignment in children with motor development problem.
- Tez No: 782292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKŞAN DEMİRBÜKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Motor gelşim problemi, ayakkabı modfikasyonu, postüral dizilim, motor development problem, shoe modification, postural alignment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Motor gelişim problemi olan çocuklar tüm vücut kinetik zincirini etkileyecek şekilde özellikle alt ekstremitelerinde kötü bir postüral dizilime sahip olurlar. Genu rekurvartum bu popülasyonda en sık gözlenen deformitedir. Ayakkabı modifikasyonu ile topuk yüksekliğini değiştirme dizin hiperekstansiyonunu minimize edecek bir yaklaşımdır. Bu sebeple çalışmamızın amacı motor gelişim problemi olan çocuklarda ayakkabu modifikasyonunun postüral dzilim üzerine etkisini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 4 ila 14 yaş arasında yirmi olgu (ortalama 26,35 kg, ortalama boy 123,2 cm) katıldı. Ayakkabı modifikasyonu kapsamında uygun topuk yüksekliğini belirlemek için çocuklarda vücut hizalamalarını normalleştirmek için dik pozisyonda gonyometrik ölçümler kullanıldı. Diz hiperekstansiyon derecesini genu rekurvartumun 5 dereceden daha fazla diz ekstansiyon derecesi olarak tanımlanması sebebiyle 5 dereceye kadar düşürerek topuk yüklekliğini modifiye etmek hedeflendi. Olguların postür analizi, geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış olması nedeniyle kliniklerde kullanımı önerilen PosturePrintTM yazılımı ile anterior, lateral ve posterior yönlerden yapıldı. Değerlendirme sonuçlarının karşılaştırılmasında 'Wilcoxon Signed Ranks Testi' kullanıldı. Bulgular: Ayakkabı modifikasyonu öncesi ve sonrası horizontal düzlemde pelvis açıları arasındaki postürografik açısal değerlerde anlamlı bir farklılık saptandı (p=0,022). Ayakkabı modifikasyonu sonrası yapılan ölçümde ayakkabı modifikasyonu öncesine göre sol ayak bileğinin rotasyonunun postürografik açısal değerlerinde anlamlı bir farklılık saptandı (p=0,017). Sonuç: Çalışmamız, motor gelişim geriliği olan çocuklarda ayakkabı modifikasyonunun pelvisin transvers düzlemdeki pozisyonu ve sol ayağın rotasyonu parametlerinde anlamlı değişim göstermiştir. Sonraki çalışmaların daha geniş örneklem büyüklüğünde, daha dar yaş aralığında, daha spesifik genu rekurvatum vaka grubunda olması önerilir. Ayakkabı modifikasyonunun genu rekurvatum üzerinde anlık etkisinin dahi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Children with motor development problems have poor postural alignment, especially in their lower extremities which may affect all kinetic chain. Genu recarvarcum is one the most common deformity in this population. Shoe modification by altering heel height is an approach to minimize hyperextension of knee. Therefore, the purpose of the study was to investigate the effect of shoe modification on postural alignment of children with motor development problem. Methods: Twenty children (mean weight 26,35 kg, mean height 123,2 cm) aged between 4 and 14 were participated in the study. Goniometric measurements in upright position were used to normalize body alignments of children to determine proper heel height within the scope of shoe modification. Reducing knee hyperextension to 5 degrees was a key point as genu recurvatum is defined as knee extension greater than 5 degrees. Proper shoe modification was determined specific to each subject. Postural alignment from anterior, posterior and lateral views was assessed by using Posturography (PosturePrint TM, Biotonix, Canada) before and immediately after shoe modifications. Markers were placed to anatomical reference points of subjects and photographic assessments were performed by the system. Wilcoxon signed rank test was used to analyze the data. Results: There was a significant difference between pelvic angles at horizantal plane with and without shoe modification (p=0,022). Left ankle rotational angle value was significantly different between with and without shoe modification (p=0,017). Conclusions: Our results showed that shoe modification had an effect on posision of pelvis at transvers plane and left ankle rotation angles in children with motor developmen problem. Further studies may involve larger sample size and specific genu recurvatum cases. However, shoe modification had an immediate effect on genu recurvatum.