Sporda bireylerarası ilişkilerde şiddet
Interpersonal violence in sport
  1. Tez No: 782382
  2. Yazar: GÜLAY ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ÖĞÜN BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Şiddet Türleri, Cinsel Taciz, Akran Zorbalığı, Bireylerarası Şiddet Davranışları, Violence, Types of Violence, Sexual Harassment, Peer Bullying, Interpersonal Violent Behaviors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada spor alanında roller üstlenen aktörler arasındaki ilişkilerde şiddet fenomenini nasıl yaşadıkları ve sonrasında yaşama yansıyabilen şiddet eğilimleri ile alanda yarattıkları kültür incelenmiştir. Sporcuların kendilerinden yaşça büyük, statü olarak güçlü olan kişilerce sıklıkla fiziksel şiddete maruz bırakıldıkları, çeşitli biçimlerle psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet deneyimlerine sahip oldukları görülmüştür. Sporcular arasında ise hiyerarşi ve hegemonya yaratma arzusuna dayalı güç gösterilerinden beslenen akran zorbalığının örneklerine rastlanmaktadır. Araştırmanın nicel bulguları şiddete maruz kalan sporcuların şiddet eğiliminin yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırmanın nicel ve nitel bulguları şiddete maruz kalan sporcuların bu durumu şikayet etmekten kaçındıklarını, bir şey yapılacağına inanmadıklarını, şikayet prosedürlerini bilmediklerini, şiddet sonrası üzüntü, depresyon, korku, motivasyon bozukluğu, spor yaşamını kaybetmek konusunda güçlü endişeler yaşadıklarını göstermektedir. Ayrıca bulgular; sporcuların branşlarına özgü yanlış antrenman periyotlanması, müsabaka, kamp programları konusunda bilgi sahibi olmamak, yöneticilerce yapılan keyfi uygulamalarla sakatlık, performans kaybı, psikolojik rahatsızlıklar, kilo problemleri, uluslararası müsabakalara katılamamak, kariyer planlaması yapamamak gibi önemli problemler yaşadıklarını göstermektedir. Herhangi bir şiddet türüne maruz kalan sporcular, kulüp ya da antrenör değişikliği veya sporu bırakmak zorunda kaldıklarını ifade etmektedirler. Antrenörler, spor yöneticilerinin eğitimleri, sporcuları koruyan politika belgeleri ve uygulamaların artırılmasının alanda şiddet davranışlarının azalmasında rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, how they experience the phenomenon of violence in the relations between the actors in the field of sports, their tendency to violence and the culture they created in the field were examined. Athletes declared that they were frequently exposed to physical, psychological, economic and sexual violence by people who were superior to them in terms of age and status. Among the athletes, on the other hand, we encountered examples of peer bullying, which is fed by displays of power based on the desire to create hierarchy and hegemony. The quantitative findings of the study showed that the violence tendency of the athletes who were exposed to violence was high. The quantitative and qualitative findings of the study showed that the athletes who were exposed to violence avoided complaining about this situation, did not believe that anything could be done, and did not know the complaint procedures. It was understood that the athletes experienced sadness, depression, fear, motivation disorder and strong concerns about losing their sports life after being exposed to violence. In addition, the findings; It has been revealed that athletes experience important problems such as incorrect training periods specific to their branches, lack of knowledge about competition and camp programs, injury, loss of performance, psychological disorders, weight problems, not being able to participate in international competitions, and not being able to make career planning due to arbitrary practices made by managers. Athletes who were exposed to any form of violence stated that they changed clubs or coaches. Some athletes said they had to quit the sport. We understood that training of trainers, sports managers, policy documents and practices that protect athletes will play a role in reducing violent behavior in the field.