Ratlarda oluşturulan femur kırığı modelinde bir kalsiyum kanal blokeri olan azelnidipin'in etkilerinin araştırılması
Investigation of effect of azelnidipine, a calcium channel blocker, on femoral fracture model of rats
- Tez No: 782459
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMECİT ALBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Azelnidipin, femur, kırık, rat, Azelnidipin, femur, fracture, rat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Ratlarda Oluşturulan Femur Kırığı Modelinde Bir Kalsiyum Kanal Blokeri Olan Azelnidipin'in Etkilerinin Araştırılması Amaç. Ağrı indüklemesi, komplikasyonları gibi hayat kalitesini düşürmesinden dolayı kırıklar çok önemli bir sağlık problemidir. L-tipi kalsiyum kanalı yoluyla sinyal osteoblast fonksiyonları için önemlidir. Azelnidipine, Dihidropiridin (DHP) türevi L ve T tipi kalsiyum kanal blokeridir. Osteoblastlar mezenkimal kök hücrelerden türetilir, kemik oluşumunda önemli bir rol oynar ve voltaj kapılı kalsiyum kanalları içerir. L-tipi kalsiyum kanalı yoluyla sinyal osteoblast fonksiyonları için önemlidir. Bununla birlikte, dihidropiridin bileşiklerinin kemik metabolizması üzerindeki etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir. Tüm bu bilgilere dayanarak, çalışmamızın amacı, azelnidipin'in (bir L ve N tipi kalsiyum kanal bloker) kemik kırığı patofizyolojisi üzerindeki etkilerini radyolojik ve biokimyasal yöntemlerle incelemektir. Materyal ve Metot. Çalışmamızda 5 gruptan oluşan 40 adet dişi rat kullanıldı. Sıçanlar beş gruba ayrıldı (n=8): Sağlıklı grup, femoral kırık kontrol grubu, femoral kırık + 4 mg / kg grubunda azelnidipin, 8 mg / kg grupta femoral kırık + azelnidipin ve 16 mg /kg femoral kırık + azelnidipin. Cerrahi prosedür öncesi tüm sıçanlara intraperitoneal (İ.P.) ketamin/xylasin (50 mg/kg, 5 mg/kg) ve idame olarak sevofluran uygulama suretiyle anestezi uygulandı. Bulgular. Yapılan ölçümlerde serum Tümör Nekrozis Factör- α (TNF-α) , interlökin 1 Beta (IL-1ß) , interlökin 17 (IL-17) , osteocalcin (OC) , OPN (OP), total oksidan kapasite(TOS) seviyeleri kırık grubunda artarken, azelnidipin verilen gruplarda bu parametreler düzelme eğilimine girdi. Kırık grubunda, serumda ölçülen total antioksidan kapasite (TAS) miktarı azalma gösterirken, azelnidipin bu parametreleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde düzeltti. Serum kalsiyum(Ca), fosfor(P) düzeylerinde anlamlı bir farklılık meydana gelmemiştir. Kemiğe spesifik alkalen fosfataz (BSALP)anlamlı farklılık meydana gelmemiştir. Radyolojik bulgularda azelnidipin kırık iyileşmesine olumlu katkıda bulunmuştur. Sonuç. Tüm bu sonuçlar Ca kanal blokeri olan azelnidipin'in femur kırık modelinde iyileştirici etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Azelnidipine, a Calcium Channel Blocker, in a Femur Fracture Model in Rats Aim: Fractures are a very important health problem because they reduce the quality of life such as pain induction and complications. Signaling through the L-type calcium channel is important for osteoblast functions. Azelnidipine is a Dihydropyridine (DHP) derivative L and T type calcium channel blocker. Osteoblasts are derived from mesenchymal stem cells, play an important role in bone formation and contain voltage-gated calcium channels. Signaling through the L-type calcium channel is important for osteoblast functions. However, little is known about the effects of dihydropyridine compounds on bone metabolism. Based on all this information, the aim of our study is to examine the effects of azelnidipine (an L and N type calcium channel blocker) on the pathophysiology of bone fracture by radiological and biochemical methods. Material and Method: In our study, 40 female rats consisting of 5 groups were used. Rats were divided into five groups (n=8): Healthy group, femoral fracture control group, femoral fracture + azelnidipine in the 4 mg/kg group, femoral fracture + azelnidipine in the 8 mg/kg group, and 16 mg/kg femoral fracture + azelnidipine. Before the surgical procedure, all rats were anesthetized by intraperitoneal (I.P.) administration of ketamine/xylasin (50 mg/kg, 5 mg/kg) and maintenance sevoflurane. Results: Serum Tumor Necrosis Factor- α (TNF-α), interleukin 1 Beta (IL-1ß), interleukin 17 (IL-17), osteocalcin (OC), OPN (OP), total oxidant capacity (TOS) levels in the fracture group were measured. These parameters tended to improve in the groups given azelnidipine. In the fracture group, while the amount of total antioxidant capacity (TAS) measured in serum decreased, azelnidipine statistically improved these parameters. There was no significant difference in serum calcium(Ca), phosphorus(P) levels. Bone-specific alkaline phosphatase (BSALP) did not differ significantly. In radiological findings, azelnidipine contributed positively to fracture healing. Conclusion: All these results showed that azelnidipine, a Ca channel blocker, has a healing effect in the femoral fracture model.