Malign primer sakrum tümörü olan hastalarda klinik yaklaşım ve cerrahi tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical approach and results of surgical treatment in patients with malign primary sacrum tumors
- Tez No: 782505
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDİİ ŞAFAK GÜNGÖR, YRD. DOÇ. DR. MESUT MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Oncology, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Malign, Sakral Tümör, Kordoma, Sakrektomi, Malignancy, Sacral tumor, Chordoma, Sacrectomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç. Hastanemiz ortopedi polikliniğine başvuran ve primer malign sakrum tümörü tespit edilen ve opere edilen hastaların analizi amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem. Hastane tabanlı, tek merkezli, retrospektif olarak planlanmış olup, çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr.Abdurrahman Yurtaslan Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi Anabilim Dalı'mıza Ocak 2012 ve Nisan 2021 tarihleri arasında sakral kitle nedeniyle başvurmuş 19 hasta dâhil edilmiştir. Bulgular. Dahil edilen 19 hastanın 7'si (%36,8) kadın, 12'si (%63,2) erkektir, yaş ortalaması 51,8±12,9 yıldır. Gözlemlenen beş tümör patoloji, kordoma (%57), kondrosarkoma (%22,0), malign schwannoma (%11,0), Ewing sarkoma (%5,5), ve plazmositomdur (%5,5). Hastalarda gelişen komplikasyon olarak en sık (n=9, %47,3) enfeksiyon saptanmışken, 4'ünde (%31,6) üriner inkontinans, 1'inde (%5,2) gaita inkontinansı görülmüştür. Tercih edilen cerrahi olarak en sık (n=15, %78,9) geniş rezeksiyon saptanmışken, 4'ünde (%21,1) geniş rezeksiyona ek olarak lumbopelvik stabilizasyon uygulanmıştır. Araştırmadaki 5 hasta mortaliteyle sonuçlanmışken 14 hasta hala hayattadır. Sürviy ortalaması 53,47±39,18 ay ve ortancası 47,0 gündür. Sonuç. Tedaviye yön verirken hastanın yaşı ve risk performans durumu mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu risk faktörlerinin sadece tanı anında değil hastalığın takibi sürecinde her aşamada güncellenerek sürdürülmesi ve kişiye özgün kararlar verilmesi hayati önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim. We aimed to analyze the patients who applied to the orthopedics outpatient clinic of our hospital and were diagnosed with primary malignant sacrum tumor and operated. Material and Methods. This retrospective study is hospital-based, single-centered, and 19 patients admitted to Health Sciences University Dr.Abdurrahman Yurtaslan Training and Research Hospital Orthopedics Department between January 2012 and April 2021 due to sacral mass were included in the study. Results. 7 (36.8%) were female, and 12 (63.2%) were male, with a mean age of 51.8±12.9 years. The five tumors observed were pathology, chordoma (57%), chondrosarcoma (22.0%), malignant schwannoma (11.0%), Ewing sarcoma (5.5%), and plasmacytoma (5.5%). Infection was the most common complication (n=9, 47.3%) in patients, urinary incontinence was observed in 4 (31.6%,) and stool incontinence was observed in 1 (5.2%) patient. Wide resection was the most common (n=15, 78.9%) surgery of choice, while lumbopelvic stabilization was performed in addition to wide resection in 4 (21.1%) patients. While 5 patients in the study resulted in mortality, 14 patients are still alive. The mean survival was 53.47±39.18 months, and the median was 47.0 days. Conclusions. The age and risk performance status of the patient must be taken into account when guiding the treatment. It is vital that these risk factors are kept updated at the time of diagnosis and every stage during the follow-up of the disease and to make individual decisions.