Tekstil endüstrilerinde karbon ayak izinin belirlenmesi
Determination of carbon footprint in textile industrys
- Tez No: 782654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER ASLI GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil sektörü, Karbon ayak izi, Tier yaklaşımı, İklim değişikliği, Textile industry, Carbon Footprint, Tier approach, Climate Change
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dünyada hızla gelişmekte olan sanayi, çarpık kentleşme, hızlı nüfus artışı gibi çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların başında sera gazları, küresel iklim değişikliğini gelmektedir. İklim değişikliği dünyanın var oluşundan beridir doğal bir süreç olarak kendini gösterse de insan faaliyetleri hızla büyümesine yol açmıştır. Bu çalışmada, İstanbul'da tekstil sektöründe baskı, hazır giyim ve boyama-yıkama konularında faaliyet göstermekte olan üç ayrı firma için karbon ayak izi örneklemesi yapılmıştır ve karşılaştırılmıştır. İşletmelerden temin edilen veriler 2022-2022 yılları arasına ait olup uluslararası emisyon faktörleri dikkate alınarak hesaplanmıştır. Sera gazı envanterleri doğrultusunda, incelenen firmalarda Tier 1 yaklaşımıyla; doğalgaz tüketimi, elektrik enerjisi tüketimi, su kullanımı, atıksu oluşumu ve atıklardan kaynaklanan karbon ayak izi miktarı hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda atmosfere verilen sera gazı emisyonunun 2020-2022 yılları arasında baskı firmasından toplam 3242,036 ton CO2eq/yıl, hazır giyim firmasından toplam 3059,25 CO2eq/yıl ve boyama-yıkama firmasından toplam 17514,5 ton CO2eq/yıl karbon salınımı olduğu hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda her firma hem 2020, 2021 ve 2022 yılları için hem de farklı prosesler ve yapılan çalışmalar açısından kıyaslama yapılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapidly developing industry in the world has brought along various problems such as unplanned urbanization and rapid population growth. One of these problems is greenhouse gases and global climate change. Although climate change has manifested itself as a natural process since the existence of the world, human activities have led to its rapid growth. In this study, carbon footprint sampling was conducted and compared for three different companies operating in the textile sector in Istanbul, operating in the fields of printing, ready-made clothing and dyeing-washing. The data obtained from the enterprises belong to the years 2022-2022 and are calculated by taking into account the international emission factors. In line with the greenhouse gas inventories, with the Tier 1 approach in the companies examined; natural gas consumption, electrical energy consumption, water use, wastewater generation and the amount of carbon footprint resulting from wastes were calculated. As a result of the study, it has been calculated that the greenhouse gas emission given to the atmosphere between 2020-2022 is a total of 3242,036 tons of CO2eq/year from the printing company, a total of 3059,25 CO2eq/year from the ready-made clothing company and a total of 17514,5 tons of CO2eq/year from the dyeing-washing company. In line with the results obtained, each company was evaluated by making comparisons both for the years 2020, 2021 and 2022, as well as in terms of different processes and studies.