Üriner sistem enfeksiyonlarında shelterin proteinleri ve agmatin düzeylerinin araştırılması
Investigation of shelterin proteins and agmatine levels in urinary system infections
- Tez No: 782842
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP BAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Biochemistry, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Üriner Sistem Enfeksiyonları, Sistit, Telomer, Shelterin Proteinleri, TRF2, Agmatin, Urinary Tract Infections, Cystitis, Telomere, Shelterin Proteins, TRF2, Agmatine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Piyüri ve klinik semptomlarla birlikte böbrekte, toplayıcı sistemde veya mesanede mikroorganizmanın bulunması, Üriner Sistem Enfeksiyonu (ÜSE) olarak adlandırılır. ÜSE, hem nozokomyal enfeksiyonlar hem de toplumdan kazanılmış enfeksiyonlarda en sık rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır ve her yıl milyonlarca insanı etkilemektedir. Çalışmada; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları kliniği tarafından izlenilen, ÜSE'lerden sistit tanısı almış 30 birey hasta grubunu oluşturdu. Herhangi bir sistemik hastalığı olmayan sağlıklı 30 birey de kontrol grubuna alındı. Hasta ve kontrol gruplarından elde edilen serum örneklerinde ELISA yöntemiyle shelterin proteinleri, HPLC yöntemi ile agmatin düzeyleri ölçüldü. Hastalar ile sağlıklı kontroller karşılaştırıldığında, hastaların serum Telomerik Tekrar Bağlanma Faktörü2 (TRF2) düzeyleri kontrollere göre düşük; serum agmatin düzeyleri kontrolllere göre yüksek bulunmuştur ve istatistiksel olarak anlamlıdır (p0,05). Araştırma sonuçlarına göre; serum TRF2 ve agmatin düzeylerinin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermesi oksidatif stres ile ilişkilendirilebilir. TRF2 düzeylerindeki azalma ile telomer uzunluklarında kısalma olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, ÜSE türlerinden biri olan sistit tanısı almış hastalar ile bilinen herhangi bir tıbbi bozukluğu olmayan sağlıklı gönüllü kişilerin serumlarında, shelterin proteinleri ve agmatin düzeylerinin karşılaştırılarak hastalığın klinik ciddiyeti, tedaviye yanıt takibi, patogenezi gibi hususlara yeni yaklaşımlar getirilmesi ve literarüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bulgularımız literatürdeki ilk verileri oluşturmaktadır. Bu yüzden gelecek çalışmalara ışık tutabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The presence of microorganisms in the kidney, collecting system or bladder with pyuria and clinical symptoms is called Urinary Tract Infection (UTI). UTI is one of the most common diseases in both nosocomial and community-acquired infections and affects millions of people every year. In this study, 30 individuals diagnosed with cystitis from UTIs who were followed up by the Infectious Diseases Clinic of Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital constituted the patient group. 30 healthy individuals without any known systemic disease were included in the control group. In serum samples obtained from the patient and control groups, shelterin proteins were measured by ELISA method and agmatine levels were measured by HPLC method. When the patients and healthy controls were compared, serum Telomeric Repeat Binding Factor2 (TRF2) levels of the patients were found to be lower than the controls; serum agmatine levels were found to be higher than the controls and statistically significant (p0.05). According to the results of the study; the statistically significant difference in serum TRF2 and agmatine levels between the groups may be associated with oxidative stress. It is thought that there may be a shortening in telomere lengths with a decrease in TRF2 levels. In this study, we aimed to contribute to the literature by comparing the levels of shelterin proteins and agmatine in the serum of patients diagnosed with cystitis, one of the types of UTI, and healthy volunteers without any known medical disorder, and to bring new approaches to issues such as clinical severity, response to treatment, and pathogenesis of the disease. Our findings constitute the first data in the literature. Therefore, it is thought to shed light on future studies.