Türk-Rus ilişkilerinde Kuzey Kafkasya (Fırsatlar ve riskler)
North Caucasus in Turkish-Russian relations (Opportunities and risks)
  1. Tez No: 783052
  2. Yazar: FATİMA KANSHOKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AÇMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Türkiye, Kuzey Kafkasya, Dış ticaret, Uluslararası İlişkiler, Russia, Turkey, North Caucasus, Foreign trade, International Relations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Rusya Federasyonu ile Türkiye'nin ilişkileri Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan beri uzun bir tarihe sahiptir. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu, deniz ötesi bir komşusu olan ve stratejik bir konumuna sahip olan Kafkasya bölgesi ile çok yoğun sosyal ve ekonomik ilişkileri yürütmüştür. Günümüzde Kafkasya'nın kuzey bölgesi Rusya Federasyonunun topraklarına dahildir. Fakat tarihi olarak oluşan sosyo-kültürel bağlar, ortak din ve Kafkas savaşı sonrası Anadolu topraklara zorla göç eden Çerkezlerin Türkiye'de yaşaması Türkiye-Kafkasya ilişkilerine Türkiye-Rusya ilişkilerinde ayrı bir yer kazandırmaktadır. Fakat, buna rağmen jeo-stratejik alanı olan Kafkasya bu yana kadar ağırlıklı olarak sadece küçük özgür devletlerden oluşan Güney Kafkasya açısından araştırılmıştır. Rusya'nın güney-batısında bir bölgeyi temsil eden Kuzey Kafkasya ise çoğunlukla ihmal edilmektedir. Bu çalışmada ise Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinin, Türkiye-Rusya arasındaki sosyo-ekonomik ilişkiler üzerindeki rolü ve potansiyeli araştırılmaktadır aynı zamanda bu ilişkileri güçlendirecek öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Relations between the Russian Federation and Turkey have a long history since the establishment of the Ottoman Empire. At the same time, the Ottoman Empire maintained very intense social and economic relations with the Caucasus region, which is an overseas neighbor and has a strategic location. Today, the northern region of the Caucasus is included in the territory of the Russian Federation. However, historically formed socio-cultural ties, common religion, and the Circassians who forcibly migrated to Anatolian lands after the Caucasian war live in Turkey, giving Turkey-Caucasus relations a special place in Turkey-Russia relations. However, the Caucasus, which is its geo-strategic area, has since been explored in terms of the South Caucasus, which consists mainly of small free states. The North Caucasus, which represents a region in the south-west of Russia, is mostly neglected. In this study, the role and potential of the North Caucasus region of Russia on the socio-economic relations between Turkey and Russia are investigated, and suggestions are presented to strengthen these relations.