Deneysel baskıresim yöntemi olarak Processıng programlama dili
Processing programing language as an experimental printmaking method
- Tez No: 783105
- Danışmanlar: PROF. HAYRİ ESMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Printmaking, Experimental, Generative, Processing Programming Language
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Processing Programlama dili ile üretilen sanat eserleri ile Deneysel Baskıresim sanat eserleri arasındaki yöntemsel benzerlikler incelenmiştir. Kalıp ve aktarım yöntemlerinin ayırt edici özellikleri ile ilgili kavramsal incelemeler yapılıp bir sanat eserinin baskıresim olarak tanımlamak için aranan bu ayırt edici yöntem ve özelliklerin Processing Programlama dili ile oluşturulmasının mümkün olduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Birinci bölümde, baskıresim disiplininin tarih içerisindeki gelişimi ve bu gelişim sırasında kalıp üretim ve aktarım yöntemlerine olan yaklaşımı ve değişen anlayışı analiz edilecektir. Bu yaklaşım ve anlayışın değişimi ve ulaştığı sınırlar incelenerek baskıresim disiplininin ve elemanlarının hem teknik hem de kuramsal olarak deneysel yöntemlere olan elverişliliği gösterilmeye çalışılacaktır. İkinci bölümde, jeneratif sanat ve onun kapsadığı üretim araçlarından biri olan Processing Programlama dili bir sanatsal üretim elemanı olarak incelenerek, bu üretim elemanı ile deneysel baskıresmin sahip olduğu üretim elemanlarına olan çağdaş yaklaşımlar arasındaki benzerliklerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu benzerliklerden hareketle, üçüncü bölümde, Processing programlama dilinin bir araç olarak kullanıldığı yöntemler ile baskıresim eser üretim prensipleri arasında benzerlikler ve eserlerin üretim elemanları arasındaki örtüşmeler gösterilmeye çalışılmıştır. Anahtar Sözcükleri: Baskıresim, Deneysel, Jeneratif, Processing Programlama Dili
Özet (Çeviri)
In this study, the methodological similarities between the artworks produced with the Processing Programming language and the Experimental Printmaking artworks were examined. It will be tried to show that it is possible to create these distinctive methods and features, which are sought to define a work of art as printmaking, with the Processing Programming language, by making conceptual examinations about the distinctive features of maxtrix production and transfer methods. In the first part, the development of the printmaking discipline in history and its approach and changing understanding of matrix production and transfer methods during this development will be analyzed. By examining the change of this approach and understanding and the limits it has reached, it will be tried to show the convenience of the printmaking discipline and its elements, both technically and theoretically, to experimental methods. In the second part, generative art and Processing Programming language, which is one of the production tools it covers, is examined as an artistic production element, and it is aimed to reveal the similarities between this production element and contemporary approaches to the production elements of experimental printmaking. Based on these similarities, in the third chapter, the similarities between the methods in which the Processing programming language is used as a tool and the principles of printmaking work production, and the overlaps between the production elements of the works are tried to be shown.