Türk sineması ve televizyon dizilerinde Nasreddin Hoca
Nasreddin Hodja in Turkish cinema and television series
  1. Tez No: 783519
  2. Yazar: AYDIN GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nasreddin Hoca, Fıkra, Sinema, Dizi, Çizgi film, Nasreddin Hodja, Anecdote, Cinema, TV Series, Cartoon
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Sinemada ve dizi sektöründe, halkın duygu ve düşüncelerine hitap etmek için halka ait kültür unsurları yapımların içerisinde kullanılmaktadır. Bu doğrultuda sözlü kültürün anlatıları ve anlatı kahramanları, senaristler ve yönetmenler için bir kaynak durumundadır. Bu kaynaklar sinemada ve dizilerde görsel ve hareketli bir anlatıya dönüşerek bir aktarım sürecine girmektedir. Aktarım sürecinde, anlatı türleri kimi zaman doğrudan kullanılmakta, kimi zaman da bazı dönüşümlere uğramaktadır. Bu çalışmada; elektronik kültür ortamının bir parçası olan sinema, televizyon dizileri ve çizgi filmlerde, fıkra kahramanı Nasreddin Hoca ve onun fıkralarının kullanımı incelenmiştir. Nasreddin Hoca'yı ve onun fıkralarını temel alarak oluşturulmuş yapımlardaki Nasreddin Hoca tipinin özellikleri tespit edilerek kaynaklardaki Nasreddin Hoca tipi ile karşılaştırılmıştır. Filmlerde ve dizilerde kullanılan fıkralar da tespit edilerek kullanım şekline göre sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the cinema and TV series sector, cultural elements belonging to the people are used in the productions to appeal to the feelings and thoughts of the people. In this direction, the narratives of oral culture and the heroes of the narrative are a source for screenwriters and directors. These sources enter a transfer process by transforming into a visual and moving narrative in movies and TV series. In the transfer process, narrative types are sometimes used directly and sometimes undergo some transformations. In this study; The use of the anecdote hero Nasreddin Hodja and his anecdotes in movies, television series and cartoons, which are part of the electronic cultural environment, has been examined. The characteristics of the Nasreddin Hodja type in the productions based on Nasreddin Hodja and his anecdotes were determined and compared with the Nasreddin Hodja type in the sources. Anecdotes used in movies and TV series have also been identified and classified according to their usage.