Sosyal medya kullanıcılarının sahte hesap kullanımı ve stalking eylemleri ile öz güven eksikliği ilişkisine yönelik nitel araştırma
A qualitative study on the relationship between social media users' fake accounts and stalking actions in light of the lack of self-confidence
  1. Tez No: 783635
  2. Yazar: NAGİHAN TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Stalk, Sahte Hesap, Sosyal Medya, Gerçeklik, İletişim, Benlik
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Stalking, son günlerde sosyal medya platformlarında“gizlice iz sürmek”olarak kavramsal bir anlam kazanmıştır. İz süren kişi yani özne“Stalker”olarak adlandırılmıştır. Stalkerlar gizlice iz sürmek için genellikle sahte (fake) hesaplar tercih etmektedir. Stalker, internet hesaplarında girilmesi yasak olan bölgeye giderek, internet hesaplarında iz süren bir rehberdir bu doğrultuda bilinmeyen, merak edilen ve görülmek istenen her şeye ulaşır. Gerçek dünyada, gerçek iletişimden uzaklaşan kişiler sanal bir gerçeklik inşasıyla hem kendi izinin sürüleceği bir benlik yaratmış hem de başkalarının izini sürer hâle gelmiştir. Gizlice iz sürmek her zaman sosyal medyada sessizce devam etmemekte, gerçek hayata da sıçrayarak ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Taciz, karalama, tehdit bunun sadece birkaç örneğidir. Bu tarz vakaların önüne geçebilmek adına bireylerin bu eylemi gerçekleştirirken ne hissettikleri ne düşündükleri neden bu eyleme meyilli oldukları araştırılması gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmada, sahte hesaplar yoluyla gizlice iz süren bireylerin niçin böyle bir yola başvurdukları, iz sürmek için kimleri tercih ettikleri, neden gizli kalmak istedikleri ve stalk mağdurlarının tecrübelerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda edinilen bulgulara göre bu eylemi gerçekleştiren bireylerin çoğunlukla öfkeli, saplantılı, reddedilmeyi kabullenemeyen ve öz güveni kırılmış eski partnerler olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın önemli bulgularından diğeri ise öz güveni eksik stalkerların, mağdurlara karşı önce sosyal medya platformlarından ardından da gerçek hayatta taciz, karalama, tehdit ve şantaj girişiminde bulunduklarıdır.
Özet (Çeviri)
Stalking has recently gained a conceptual meaning as“stalking”on social media platforms. The person who stalks, the subject, is called“Stalker”. Stalkers usually prefer fake accounts for stalking. The stalker is a guide who goes to the forbidden zone in internet accounts, reaching everything that is unknown, curious and desired to be seen. In the real world, people who are distanced from real communication have both created a self to be stalked and stalk others through the construction of a virtual reality. Stalking does not always continue silently on social media and it can spread to real life and cause serious negative consequences. Harassment, defamation, threats are just a few examples. In order to prevent such cases, it is necessary to investigate what individuals feel and think while performing this action and why they are inclined to this action. In this context, this study aims to reveal the psychological and demographic reasons why individuals who stalk through fake accounts resort to such a method, who they prefer to stalk, why they want to remain anonymous and experience of victims of stalkers. According to the findings obtained as a result of the research, it was revealed that the individuals who carried out this act were mostly angry, obsessive, cannot accept rejection and low self esteem former partners. Another important finding of the study is that stalkers who has low self esteem, attempt to harass, defame, threaten and blackmail victims first on social media platforms and then in real life. Key Words : Stalk, Fake Account, Social Media, Reality, Communication, Self.