Çevre belgesel film festivalleri ile topluluk oluşturma. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali örneği
Community building with environmental documentary film festivals. Analysis of Bozcaada International Ecological Documentary Film Festival
  1. Tez No: 783680
  2. Yazar: ELMIRA AZIZKHANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ ULUTAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Belgesel, Sinema, Topluluk, Festival, Environment, Documentary, Cinema, Community, Festival
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sinema, toplumsal değişime yol açan, topluluklar tarafından kabul görmüş bir iletişim sanatıdır. Sinemanın sanat olarak hayatımıza girmesinden bir süre sonra festivaller filmleri sergileme alanı olarak ortaya çıkmaktadır. Film festivalleri uzun yıllar içinde amaçlarına uygun kendi aralarında farklı kategorilere bölünmüş, toplumsal ihtiyaçlara göre şekillenen bu kategoriler zamanla değişime uğramaktadır. Toplumsal ihtiyaçlar, sosyal, çevresel, ekonomik sorunlar gibi toplumun her kesiminden insanı ilgilendiren mevzuları kapsamaktadır. Araştırmada ele alınan topluluk festivalleri güncel problemler hakkında bilgi edinmek, anlamak, çözümü bulmak için bir araya gelmek ve harekete geçmek gibi eylemleri kendi içinde barındırmaktadır. Festivalin etkinlikleri kendi amacı yönünde oluşturulur ve bu eylemlere hizmet etmektedir. Bu amaç uğruna belgesel sinema aktivist tutum sergileyen yönetmenlerin kendini ifade etmesinde önemli yer almaktadır. Bu çalışma kapsamında çevre belgesel film festivalleri ve topluluk arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu bağlamda festivalin eğitimsel işlevini daha çok ön plana alarak sosyal etkiler üzerine odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cinema is a communication art that is accepted by communities and leads to social change. After a while, after cinema entered our lives as art, festivals emerged as an exhibition space for films. Film festivals have been divided into different categories among themselves in accordance with their purposes over the years. These categories, which are shaped according to social needs, change over time. It covers issues that concern people from all walks of life, such as social needs, social, environmental and economic problems. The community festivals discussed in the research include activities such as learning about current problems, understanding, coming together to find solutions and taking action. The activities of the festival are created for their own purpose and serve these actions. For this purpose, the choice of documentary cinema plays an important role in the self-expression of the directors who has an activist attitude. In this study, the relationship between environmental documentary film festivals and the community was examined. This study focuses on the social effects by putting the educational function of the festival more in the foreground.