Deneyimsel kalite algısı ve tatmin: Dokufest festivali örneği
Perception of experiental quality and satisfaction: Case study - Dokufest
  1. Tez No: 548287
  2. Yazar: EREN BÜTÜÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA UCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik turizmi, festivaller, turist deneyimi, deneyimsel kalite, tatmin, Event tourism, festivals, tourist experience, experiential quality, satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Turizme artan ilgi ve talep, rekabet ortamını yoğunlaştırmıştır. Bunun yanı sıra farklı kültürlere olan ilgiyi de arttırmıştır. Rekabette avantaj sağlamaya yardımcı olan festivaller ülkenin kendi insanına yarar sağlarken turistlerin de ilgi odağı haline gelmiştir. Her ülke, kendi kültürüne özgü kendi festivallerini düzenlerken şehrine gelen turistlere kendi kültürlerini yansıtmakta ve turist deneyimlerini olumlu yönde etkilemeye çalışmaktadır.“Bireyin katıldığı bir etkinlikten edindiği duygusal, mantıksal ve hatırlanabilir yaşantılar”olarak tanımlanan deneyim kavramı son yıllarda turizm ile ilgili incelenen bir konu olmuştur. Turizm doğası gereği katılımcılara yoğun biçimde deneyim yaşatan bir olaylar bütünü olarak kabul edilmektedir. Kosova'nın multi-etnik bir yapıya sahip olması Prizren şehrinin barındırdığı kültür ve tarihi zenginliğinin en önemli yansımalarından olan Dokufest Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali örneklemin seçiminde etkili olmuştur. Bu çalışmada teorik çerçeveden hareketle Dokufest Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali örneği üzerinde deneyimsel memnuniyet ile deneyimsel kalite ilişkisi araştırılmıştır. Festival sonunda turistlerin tatmin derecelerini, olumlu ve olumsuz görüşlerini ölçmek amacıyla yapılan anket çalışmasında toplanan 400 anket formu değerlendirilmeye alınmış ve açıklayıcı faktör analizi, tekli ve çoklu regresyon ile güvenirlilik analizi yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Yapılan analiz ile deneyimsel kalitenin alt boyutları olan fiziksel çevre kalitesi, çıktı kalitesi ve erişim kalitesinin, deneyimsel memnuniyet üzerinde pozitif yönde etkisi olduğunun sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increased interest and demand for tourism has intensified the competitive environment. Furthermore, it has intensified the interest in different cultures. Festivals that help to gain advantage in competition have benefited the people of the country and have become a focuspoint for tourists. Each country organizes its own cultural festivals, reflecting its own culture to tourists visiting the city and trying to influence the tourist experiences in a positive way. The concept of experience, which is defined as“emotional, logical and memorable experiences acquired by an individual from an activity”, has been a subject of study in recent years about tourism. Tourism, due to its nature, is considered to be a whole of events that offers intense experience to the participants. The multi-ethnic structure of Kosovo was effective in the selection of the sample of Dokufest International Documentary and Short Film Festival, ass one of the most important reflections of the cultural and historical heritage of the city of Prizren,. In this study, the relationship between experiential satisfaction and experiential quality on theoretical basis was investigated using the example of Dokufest International Documentary and Short Film Festival. At the end of the festival, 400 questionnaires aiming to measure the satistaftion degree, positive and negative opinions of the tourists were put to evaluation and examined using the exploratory factor analysis, single and multiple regression and reliability analysis methods. As a result, it is concluded that physical environment quality, output quality and access quality, which are the sub-dimensions of experiential quality, have a positive effect on experiential satisfaction.