Suç ve mağduriyet temalı TV programlarına yönelik toplumsal ve profesyonel görüş ve algılar: Müge Anlı ile Tatlı Sert örneği
Social and professional views and perceptions towards crime and victimization themed TV programs: The case of Tatlı Sert with Müge Anlı
- Tez No: 783740
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK AŞICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Reality Show, Suç, Mağduriyet, Korku, Mağduriyet Korkusu, Reality Show, Crime, Victimization, Fear, Fear of Victimization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çağımız her alanda sürekli gelişim ve değişim içerisindedir. Özellikle teknoloji alanında gerçekleşen gelişim ve değişimler iletişim alanının da gelişmesini sağlamaktadır. Gazete, radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçlarına erişim imkanlarının artması ve toplumda kullanım oranlarının yaygınlaşmasıyla birlikte yapılan programların da ilgi görme oranları artmaktadır. Reality show olarak adlandırılan programlar, hemen her evde olan televizyonlarda yayınlanmasından dolayı erişilebilirliği kolay ve yüksek programlardır. Bu programlar arasında yer alan Müge Anlı ile Tatlı Sert programında cinayet, kayıp, dolandırıcılık gibi gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan olaylar ele alınmakta ve aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı suç reality show programları arasında öne çıkan Müge Anlı ile Tatlı Sert programını izleyenlerin ve medya ve adli alanda çalışan profesyonellerin program hakkındaki görüş ve algılarını tespit etmektir. Bu araştırmanın nicel verilerini elde edebilmek için tercih edilen evren için hedef kitlesi Müge Anlı ile Tatlı Sert programını izleyen 18 yaş ve üzeri olan bireyler olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda yapılan araştırmanın örneklemini İstanbul ilinin çeşitli semtlerinde ikamet eden toplam 300 kişi dahil edilerek oluşturulmuştur. Araştırmanın nitel bulgularını elde edebilmek için tercih edilen evren ve örneklem için hedef kitle Müge Anlı ile Tatlı Sert programı ile ilintili olacağı düşünülen, belli uzmanlık alanları belirlenmiş ve bu alandaki uzman bireyler hedef kitle olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın evreni İstanbul ilinde ikamet eden toplam 20 uzman dahil edilerek oluşturulmuştur. Söz konusu alan uzmanları ile derinlemesine mülakat yöntemi kullanmıştır. Araştırma sonucunda halktan bireylerin Türk adalet sistemine güven duyma düzeylerinin düşük olduğu, Müge Anlı ile Tatlı Sert programına başvurulmasını doğru buldukları, benzer formatta olan diğer programları izlemeyi tercih etmedikleri, katılımcı bireylerin mağduriyet korkularının yüksek olduğu, bunun yanısıra alan uzmanlarının program hakkında hem olumlu hem olumsuz yargılarının olduğu, programın bazı etik ihlallere neden olduğu ve bireylerin polis / savcı gibi adli mercilere olan güvenini zedelediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Currently, everything is constantly developing and there are changes in every field. Especially, the development and changes in the technological field provides development in communication. With increased access to mass media such as newspapers, radio and television and their widespread use, the interest rates of programs also increase. Programs called reality shows are programs that are easy to access and popular because they are broadcasted on televisions in almost every home.Among these, Muge Anli and Tatli Sert, which comes to mind first, deals with events such as murder, disappearance, and fraud. In this context, the aim of the study is to determine the views and perceptions of those who watch Muge Anli and Tatli Sert, which stands out among the crime reality shows, and professionals in the media and forensic field. In order to obtain the quantitative data of this research, the target audience was 18 and older who watched the Tatli Sert and Muge Anli programs.Additionally, the sample of the research was created by including a total of 300 people residing in different districts of Istanbul. In order to obtain the qualitative findings of the research, the experts of this field were determined as the target group. The research was created by including a total of 20 experts residing in Istanbul. In depth interviews were used with the experts. As a result of the research, individuals from the public had a low level of trust in the Turkish justice system, they found it appropriate to apply to the program with Müge Anlı and Tatlı Sert, they did not prefer to watch other programs in similar formats, the fear of victimization of the participants was high, as well as the positive and negative judgments of the field experts about the program. It was concluded that the program caused some ethical violations and damaged individuals' trust in judicial authorities such as the police / prosecutor.