Tedavi almamış ilk atak afektif olmayan psikoz olgularında sigara ve madde kullanımı: Şizofreni olguları ile karşılaştırma
Smoking and substance abuse in patients with drug naive first episode non-affective psychosis cases: Comparison with schizophrenia cases
  1. Tez No: 783839
  2. Yazar: DEMİR FARUK DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychiatry, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Atak Psikoz, Şizofreni, Sigara, Madde Kullanımı, First Episode Psychosis, Schizophrenia, Smoking, Substance Use
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırmada tedavi almamış ilk atak afektif olmayan psikoz olgularında sigara ve madde kullanımının klinik ve sosyodemografik özelliklerle ilişkisinin araştırılması ve şizofreni olguları ile karşılaştırması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma kesitsel bir klinik gözlem çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya DSM-5 tanı kriterlerine göre tedavi almamış ilk atak afektif olmayan psikoz (n=56) ve şizofreni (n=51) olguları dahil edilmiştir. Veriler, Ankara Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi alan ve ayaktan başvuran hastalardan elde edilmiştir. Gereç olarak sosyodemografik ve klinik özellikler veri formu ve klinik değerlendirme ölçekleri uygulanmıştır. Çalışmanın amacına yönelik olarak Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (SANS), Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (SAPS), Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği ve Klinik Global İzlenim Ölçeği (CGI) klinik değerlendirme ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Afektif olmayan ilk atak psikoz olgularında sigara-alkol dışı madde kullanma öyküsü %25 olarak bulunmuştur. Bu olgularda, madde kullanım öyküsü olmayanlara göre CGI şiddet puanı (p= 0,000), SANS toplam puanı (p=0,000), Calgary toplam puanı (p=0,037) yüksek bulunmuştur. Ayrıca, intihar girişimi (p=0,018) ve self-mutilasyon (p=0,044) daha fazla kaydedilmiştir. Şizofreni olgularında ise sigara-alkol dışı madde kullanma öyküsü %41,2 olarak bulunmuştur. Bu olgularda, madde kullanım öyküsü olmayanlara göre CGI şiddet puanı (p= 0,000), SAPS toplam puanı (p=0,033), SANS toplam puanı (p=0,000) yüksek bulunmuştur. Ayrıca, self-mutilasyon (p=0,006) daha fazla kaydedilmiştir. Madde kullanma öyküsüne göre afektif olmayan ilk atak psikoz olguları ile şizofreni olguları karşılaştırıldığında, CGI şiddet puanları afektif olmayan ilk atak psikoz olgularında (p=0,033), self-mutilasyon sayısı (p=0,036) şizofreni olgularında daha yüksek bulunmuştur. Diğer klinik değişkenler (SAPS, SANS, Calgary Depresyon Ölçeği) yönünden iki grup arasında fark saptanmamıştır. viii Sonuç: Madde kullanımı ile hastalık semptom şiddeti ve belirtilerinde artış, kendine zarar verici ve intihar davranışında artış arasında anlamlı ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the relationship of smoking and substance use with clinical and sociodemographic characteristics in drug-naiv first-episode non-affective psychosis cases and to compare them with schizophrenia cases. Materials and Methods: The study was designed as a cross-sectional clinical observation study. According to DSM-5 diagnostic criteria, 56 drug-naiv first episode psychosis and 51 schizophrenia cases were included in the study. The data were obtained from patients who received inpatient treatment and outpatient treatment in Ankara Gülhane Training and Research Hospital Psychiatry Clinic. Sociodemographic and clinical characteristics data form and clinical evaluation scales were used as materials. For the purpose of the study, Scale for the Assessment of Negative Symptoms (SANS), Scale for the Assessment of Positive Symptoms (SAPS), Calgary Depression in Schizophrenia Scale and Clinical Global Impression Scale (CGI) were used. Results: In non-affective first episode psychosis cases, the history of using non-cigarette-non-alcohol substances was found to be 25%. In these cases, CGI severity score (p= 0.000), SANS total score (p=0.000), Calgary total score (p=0.037) were found to be higher than those without a history of substance use. In addition, suicide attempts (p=0.018) and self-mutilation (p=0.044) were recorded more frequently. In schizophrenia cases, the history of using non-cigarette-non-alcohol substances was found to be 41.2%. In these cases, the CGI severity score (p= 0.000), SAPS total score (p=0.033), and SANS total score (p=0.000) were found to be higher than those without a history of substance use. Also, more self-mutilation (p=0.006) was recorded. When non-affective first episode psychosis cases and schizophrenia cases were compared according to substance use history, CGI severity scores were found higher in non-affective first episode psychosis cases (p=0.033) and selfmutilation numbers (p=0.036) in schizophrenia cases. There was no difference x between the two groups in terms of other clinical variables (SAPS, SANS, Calgary Depression Scale). Conclusion: There is a significant relationship between substance use and an increase in disease symptom severity and symptoms, an increase in self-harming and suicidal behavior.