Diş hekimleri tarafından kök kanal tedavisinde tercih edilen materyal, yöntem ve uygulama şeklinin anket çalışması ile belirlenmesi
Determination by survey of preferred materials, methods and application types in root canal treatment by general dentists
- Tez No: 783840
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR OĞUZ AKTENER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anket çalışması, Endodontik tedavi, Kök kanal tedavisi, Survey, Endodontic treatment, Root canal treatment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Diş Hekimleri Tarafından Kök Kanal Tedavisinde Tercih Edilen Materyal, Yöntem ve Uygulama Şekillerinin Anket Çalışması İle Belirlenmesi Amaç: Çalışmamızın amacı endodontik tedavi yapan diş hekimleri tarafından kök kanal tedavisinde tercih edilen materyal, teknik ve uygulama yöntemlerinin anket çalışması ile belirlenmesi ve elde edilen verilerin Türkiye ve dünyada yapılan benzer çalışmalardaki veriler ile kıyaslanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda veri toplamak için toplam 21 sorudan oluşan bir anket tasarlandı ve veriler Mart- Kasım 2017 tarihleri arasında toplandı. Çalışmamızda, 393 pratisyen diş hekiminin 24. İzmir Dişhekimleri Odası Uluslararası Bilimsel Kongre ve Sergisi katılımcısı olduğu, toplamda 691 pratisyen diş hekimine ulaşıldı. Araştırmaya katılan diş hekimlerine araştırmanın amacı açıklandı ve bireyler araştırmaya katılıp katılmamakta özgür bırakıldı. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 23 istatistik yazılım programı kullanılarak değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda Ki-Kare analizi uygulandı. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre; anketimize katılan hekimların %22.7'sinin kök kanal tedavisi yapmadığı bulundu. Hekimlerin vitalite kontrolü için en çok tercih ettikleri yöntem %47 oranla elektrikli pulpa testi, kök kanal tedavisi sırasında çalışma boyu tespitinde en çok kullandıkları yöntem %71.2 oranla elektronik apeks bulucudur. Kök kanal tedavisi yapan hekimlerin de en çok tercih ettikleri yıkama solüsyonu %91.6 oranla NaOCl, en çok tercih ettikleri kanal içi medikamet %91.4 oranla Ca(OH)2'dir. Bununla birlikte katılımcıların %85.6'sı kök kanal şekillendirmesinde Ni-Ti döner alet kullanırken, %72.1'i de kök kanal dolumunda tek kon yöntemini tercih etmektedir. Ayrıca hekimlerin sadece %1.5'inin kök kanal tedavisi yaparken rubber-dam kullandığı bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına genel olarak baktığımızda daha yaşlı hekimlerin kök kanal tedavisi sırasında genç hekimlere kıyasla konvansiyonel yöntemleri daha çok kullandığı belirlendi. Hekimlerin yaş cinsiyet, çalıştıkları kurum farklılıklarına bakılmasızın kök kanal tedavisi sırasında tercih ettikleri materyal ve yöntemler arasında bir standardizasyon olmadığı görülmektedir Kök II kanal tedavisi sırasında rubber-dam kullanımı da dünya standartlarının oldukça altındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination by Survey of Preferred Materials, Methods and Application Types in Root Canal Treatment by General Dentists Aim: The aim of our study was to determine the materials, methods and application types used by general dentists in root canal treatment through a survey and to compare the data with previous studies from Turkey and the World. Material and methods: To obtain data, the survey includes 21 questions was designed and applied between March-October 2017 to totally 691 general dentists, 393 of them were attended 24. International Scientific Congress and Exhibition of İzmir Dental Chamber. The purpose of the study was told to the dentist and those who want to complete the survey were included into the study. The data were analysed with Chi-Square test by IBM SPSS Statistics 23 software. Results: It was found that %22.7 of dentists was not performing root canal treatment. The electric pulp test was the most preferred vitality tests by %47 of general dentists and the most preferred material to determine the working length was electronic apex locators. Moreover, the most used irrigation solution amongst dentists who perform root canal treatment was NaOCl by %91.6 and the favourite choice of intracanal medication material was Ca(OH)2 by %91.4. Ni-Ti rotary files during root canal shaping were preferred by %85.6 of the participants and %72.1 of them chose single cone technique for root canal filling. Also it was found that only %1.5 of the dentists used rubber-dam during root canal treatment. Conclusion: : When the results of the survey are considered it was found that older dentists chose to use convantional methods more than younger dentists. There was no standardization in the choice of materials and methods irrespective of dentist's age, gender or institution they work for. Rubber-dam usage during root canal treatment was less than the rest of the World.