Asimetrik bir yapının DBYBHY-2007 ve TBDY-2018'de kullanılan hesap yöntemlerindeki farklılık açısından incelenmesi
Investigation of an asymmetric structure according to the difference in the calculation methods used in DBYBHY-2007 and TBDY-2018
- Tez No: 784016
- Danışmanlar: PROF. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik Yapılar, Deprem Tasarım Sınıfları, Karakteristik Basınç Dayanımı, Performans Analizi, Tepki Spektrum Yöntemi, Asymmetrical Structures, Earthquake Design Classes, Characteristic Compressive Strength, Performance Analysis, Response Spectrum Method
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezde DBYBHY-2007 yönetmeliğine göre yapılmış eski bir yapının taşıyıcı elemanları yerinde incelenmiş, yapının bulunduğu alanda zemin incelemesi yapılarak zemin parametreleri tespit edilmiştir. Beton dayanımı değerininin tahribatsız yöntem ile test edilmesini sağlayan Schmidt çekici ve taşıyıcı elemanlar içerisindeki donatının konumu, çapı ve derinliğinin bulunmasına yarayan Profometer 4 cihazı ile yapının yerinde incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra asimetrik olan yapının TBDY-2018 yönetmeliğine göre ideCAD programı kullanılarak performans analizi yapılmıştır. Yeni yönetmelikte kullanılan tepki spektrumu yöntemi detaylandırılarak, yapılan analizler ışığı altında asimetrik binalar açısından eski ve yeni yönetmelik arasındaki hesap yöntemindeki farklılık incelenerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the load-bearing elements of an old building, which was built according to the DBYBHY-2007 regulation, were examined in situ, and the soil parameters were determined by making a ground examination in the area where the building is located. On-site examination of the structure was carried out with the Schmidt hammer, which allows the concrete strength value to be tested with the non-destructive method, and the Profometer 4 device, which is used to find the location, diameter and depth of the reinforcement in the carrier elements. Then, the performance analysis of the asymmetrical structure was made using the ideCAD program according to the TBDY-2018 regulation. The response spectrum method used in the new regulation is detailed, and the difference in the calculation method between the old and new regulations in terms of asymmetrical buildings is discussed in the light of the analyzes made.