Çerçeveli betonarme yapıların sismik performanslarının değerlendirilmesi
Seismic performance evaluation of RC frame structures
  1. Tez No: 378395
  2. Yazar: REHBER AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ÖZHENDEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik performans, ASCE/SEI 41-06, gerçek deprem kaydı, deprem kaydı seçimi, Seismic performance, ASCE/SEI 41-09, real earthquake record, earthquake record selection
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışması kapsamında DBYBHY-2007 tasarım kurallarına uyan 10 katlı simetrik betonarme bir çerçevenin sismik performansı ASCE/SEI 41-06'daki esaslar çerçevesinde incelenmiştir. Çerçevenin konumunun fayın yakını ile uzak alan kaydı olabilecek bir bölgenin kesişiminde veya bu iki bölge arasındaki geçiş bölgesinde bulunduğu düşünülmüştür. NEHRP 2003 Commentary bu bölgeleri,“bilinen faylar yakınlarındaki yüksek sismisite”ve“düşük ve orta ile yüksek sismisite arası”bölgeler olarak tanımlamaktadır. Bu bölgelerin ilkinde sismik tehlike genellikle deterministik yolla ikincisinde ise probabilistik yolla belirlenip haritaya işlenir. Bu iki bölge arasındaki geçiş bölgesinde ise sismik tehlike bir dizi kurala göre belirlenir. Bu geçiş bölgesinde bulunan bir yapının sismik performansı incelenirken kullanılan kayıtların uzak bölge kaydı veya fayın yakınından olması, fayın yakınından olan kayıtların ise seçim sırasında bölgesel veya dünya genelinden seçilmesinin etkileri can güvenliği ve göçme güvenliği performans seviyeleri için incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda benzer ve farklı sonuç veren seçimler belirlenmiştir. Bundan başka talep hesaplarken ortalama veya ortanca değer kullanımının etkileri ve bunun yapı yüksekliği boyunca değişimi de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Seismic performance of a ten storey R/C moment resisting frame system building satisfying the design rules of TERDC (2007) is evaluated according to ASCE41-06. It is thought that the building is located between the regions of near fault and far field or in the transition zone betwen these regions. The regions are defined as“Low and Moderate to High Seismicity”and“High Seismicity Near Known Faults”in NEHRP Provisions (2003). For the“High Seismicity Near Known Faults”regions, the hazard is generally determined with deterministic approach. On the other hand, the earthquake hazard is generally determined via probabilistic procedures in“Low and Moderate to High Seismicity”regions. For the transition zone between these regions earthquake hazard is determined by some rules. The effects of the selections of earthquakes from far field records and from near fault records which are regional or world wide on the seismic performance of the building is investigated for life safety and collapse preventation levels. The selections creating similar or different results are determined. The differences between the use of mean and median values are also investigated along the building height.