Proksimal femur kırığı nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan erişkin hastalarda komorbidite ve kırılganlık indekslerinin postoperatif komplikasyonlarla ilişkisi
The relationship between comorbidity and frailty indices and postoperative complications in adult patients undergoing surgical treatment for proximal femur fractures
  1. Tez No: 784055
  2. Yazar: MELİH KURAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERK GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, Yaşlılık, Modifiye Kırılganlık İndeksi, Kalça Kırıkları, Komplikasyon, Frailty, Elderly, Modified Frailty Index, Hip Fractures, Complications
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Kalça kırığı nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda kırılganlık ve komorbidite indekslerinin komplikasyonlarla olan ilişkisi değerlendirilerek, primer olarak özellikle komplikasyon açısından riskin yüksek olduğu yaşlı popülasyonda komplikasyonların öngörülebilirliği amaçlanmıştır. Böylece bu tarama yöntemleri, perioperatif yönetimin optimum seviyede tutulmasına yardımcı olabilir. Hastalar ve Yöntem: Ufuk Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde 2016-2022 yılları arasında proksimal femur kırığı nedeniyle cerrahi tedavi uygulanmış >50 yaş, 120 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, ASA skorları ve diğer değişkenleri değerlendirildi. 19 Ölçütlü Modifiye Kırılganlık İndeksi (mFI-19) ve Modifiye Charlson Komorbidite İndeksi (mCCI) kriterleri ile değerlendirilerek puanlandı. Hastane içi ve postoperatif 6 ayda gözlenen komplikasyonlar, şiddetine göre derecelendirilerek kategorize edildi. Değişkenlerin komplikasyonlarla olan ilişkisi ve mFI-19 ve mCCI skorlarının komplikasyonlarla olan ilişkisi ASA skorları ile karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Olguların %71,67'si (n:86) kadın, %28,33'ü (n:34) erkektir. Olguların ortalama yaşı 78,58±9,98, ortalama vücut kitle indeksi 26,39±4,91'dir. Olguların ASA skorları dağılımı %50,83 (n:61) ASA2, %40,83 (n:49) ASA3 ve %8,33 (n:10) ASA4 şeklindedir. Olguların mCCI skorları ortalama 6,64±2,40 (en düşük 1 en yüksek 17) iken mFI-19 skoru ortalama 3,48±1,97 (en düşük 0 en yüksek 9) olduğu gözlendi. Kırık tipi, VKİ, ameliyat süreleri ile komplikasyonların dereceleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Yaş, preoperatif hemoglobin ve albümin seviyeleri, kullanılan ilaç sayısı, mFI-19, mCCI ve ASA skorları ile komplikasyon dereceleri arasında anlamlı bir ilişki saptandı. ≥12,6 preoperatif hemoglobin eşik değeri hiçbir komplikasyon görülmemesi ile ≤2,9 preoperatif albümin eşik değeri ise mortaliteyle ilişkili bulundu. ASA skorlarının majör komplikasyonları tahmin yeteneğinin mCCI ve mFI-19 skorlarına göre daha az olduğu gözlendi. Sonuç: Kalça kırığı nedeniyle cerrahi uygulanan hastalarda preoperatif albümin seviyeleri 6 aylık mortalitenin bağımsız bir göstergesi olabilir. mFI-19 ve mCCI kriterlerinin majör komplikasyonları ön görme yeteneği, ASA sınıflandırmasından daha fazladır. Riskin yüksek olduğu kırılgan ve yaşlı hastaların belirlenmesinde ve bu hasta grubunda perioperatif yönetimin optimum seviyede tutulmasında mFI-19 ve mCCI kriterlerinin daha çok faydalı olabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The relationship between frailty and comorbidity indices and complications in patients who underwent surgical treatment for hip fracture was evaluated. The primarily objective of this study is to predict the complications, especially in the elderly population, where the risk of complications is high. Thus, these indices can help keep perioperative management at an optimum level. Patients and Methods: 120 patients aged >50 years who underwent surgical treatment for proximal femur fracture in Ufuk University Orthopedics and Traumatology clinic between 2016-2022 were retrospectively analyzed. Demographic data, ASA scores and other variables of the patients were evaluated. It was evaluated and scored using the 19 Items Modified Frailty Index (mFI-19) and Modified Charlson Comorbidity Index (mCCI) criteria. Complications occurring in-hospital and at 6 months postoperatively were categorized according to their severity. The relationship of variables with complications and the relationship of mFI-19 and mCCI scores with complications were evaluated in comparison with ASA scores. Results: 71.67% (n:86) of the cases were female, 28.33% (n:34) were male. The mean age of the cases was 78.58±9.98, and the mean body mass index was 26.39±4.91. The distribution of ASA scores of the cases was 50.83% (n:61) ASA2, 40.83% (n:49) ASA3 and 8.33% (n:10) ASA4. It was observed that the mean mCCI scores of the cases were 6.64±2.40 (the lowest 1, the highest 17), while the mean mFI-19 score was 3.48±1.97 (the lowest 0, the highest 9). There was no significant relationship between the degree of complications and fracture type, BMI, duration of surgery. A significant correlation was found between the degree of complications and age, preoperative hemoglobin and albumin levels, the number of drugs used, mFI-19, mCCI and ASA scores. A preoperative hemoglobin threshold of ≥12.6 was associated with no complications, and a preoperative threshold of albumin of ≤2.9 was associated with mortality. It was observed that the ability of ASA scores to predict major complications was less than mCCI and mFI-19 scores. Conclusion: Preoperative albumin levels may be an independent indicator of 6-month mortality in patients undergoing surgery for hip fracture. The mFI-19 and mCCI criteria are more capable of predicting major complications than the ASA classification. We think that mFI-19 and mCCI criteria may be more useful in identifying frail and elderly patients at high risk. and keeping perioperative management at an optimum level in this patient group.