Aydın ilinde turizm iklim konforunun CBS ile sosyo mekansal değerlendirilmesi
Socio spatial assessment of tourism climate comfort in Aydın province with GIS
  1. Tez No: 784085
  2. Yazar: BETÜL GÜLAY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Jeodezi ve Fotogrametri, Turizm, Geography, Geodesy and Photogrammetry, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Sosyoloji, Turizm İklim İndeksi, Aydın City, Geographic Information Systems (GIS), Sociology, Tourism Climate Index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Geçtiğimiz birkaç on yılda turizm birçok ülkede en önemli ekonomik faaliyetlerden biri haline geldi. Buna karşın son yıllarda Dünya genelinde hem salgın hem de savaş nedeniyle turizm faaliyetlerinde düşüş görülmektedir. Salgın ve savaşların yanı sıra küresel iklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklık turizm aktivitelerini de etkilemektedir. İnsanlar bu artan sıcaklık karşısında kendilerini en rahat hissettiği ortamlarda turizm faaliyetlerini sürdürmek istemektedir. İnsan faaliyetlerine etki eden en önemli faktör biyoklimatik konfor koşullarıdır. Bu koşulların belirlenmesi önemlidir. Biyokonfor koşulları için çeşitli indeksler geliştirilmiştir. Turizm aktivitelerinin değerlendirilmesi için kullanılan en yaygın indekslerden biri turizm iklim indeksi (Tİİ)'dir. Bu çalışmada ilk olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğünden (MGM) Aydın İli 2021 yılına ait aylık periyotta sıcaklık, aylık ortalama ve maksimum bağıl nem (%), aylık ortalama rüzgâr şiddeti (km/saat), aylık ortalama yağış (mm) ve aylık ortalama güneşlenme süresi (saat) verileri temin edilmiştir. Veriler excel ortamında düzenlenmiştir. Sonra turizm iklim konforunu (TİK) değerlendirilebilmesi için Tİİ değeri hesaplanmıştır. Açık kaynak koldu QGIS yazılımı içerisine meteorolojik gözlem istasyonları ve TİK değerleri atılmıştır. Ters mesafe ağırlıklı enterpolasyon yöntemi kullanılarak aylık TİK haritası üretilmiştir. Bu haritalar üzerinde Aydın İli turizm iklim konforu incelendiğinde yılın her ayı için çeşitli turizm aktiviteleri için uygun alanlar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the past few decades, tourism has become one of the most important economic activities in many countries. However, in recent years there has been a decline in tourism activity worldwide, both due to the pandemic and war. Aside from pandemics and wars, the increasing temperature due to global climate change also affects tourism activities. People want to continue their tourism activities in environments where they feel most comfortable in the face of increased temperatures. Bioclimatic comfort is the most important factor affecting human activity. It is important to set these conditions. Several indexes have been developed for biocomfort conditions. One of the most common indices used for assessing tourism activity is the tourism climate index (TCI). In this study first obtained data from the General Directorate of Meteorology (MGM) on the monthly period in 2021 on temperature, average monthly and maximum relative humidity (%), average monthly wind intensity (km/h), average monthly rainfall (mm), and average monthly sunbathing time (hour). The data has been edited in the excel environment. Then the TCI value was calculated so that tourism climate comfort (TIC) could be assessed. Open source code QGIS software includes meteorological observation stations and TIC values. A monthly TIC map is produced using the inverse-distance weighted interpolation method. When the climate comfort of Aydin Ili tourism was studied on these maps, it was found that there were suitable sites for various tourism activities for each month of the year.