Mekanik ventilatörden ayrılacak hastalarda intrakranial basınç değişiminin optik sinir kılıf çapı ölçümü ile değerlendirilmesi
Evaluation of intracranial pressure change with optic nerve sheath diameter measurement in patients to be weaned from mechanical ventilator
  1. Tez No: 784136
  2. Yazar: MUHAMMED ŞAMİL YURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ONSD ultrasonografisi, KİB, weaning, ONSD ultrasonography, ICP, weaning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Her başarısız weaning denemesi morbidite artışına yol açmaktadır ve ekstübasyon başarısını düşürmektedir. Bu nedenle yeni weaning parametre arayışları devam etmektedir. Bu çalışma; solunum işinin mekanik ventilatörden hastaya aktarılması aşamalarının kafa içi basınç üzerindeki etkisi ve kafa içi basıncının optik sinir kılıf çapının ultrasonografik görüntüsü üzerinden ölçümü aracılığıyla değerlendirilmesinin weaning başarısında kullanılıp kullanılamayacağını göstermeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım biriminde Ocak 2022 ve Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya uygun hastalar 2 gruba ayrılmış olup 20 hastanın t-tüp uygulaması sonrası ekstübe edildiği grup“T-tüp grubu”, 20 hastanın CPAP modda 8 cmH20 desteğinden direkt olarak ekstübe edildiği grup da“CPAP grubu”olarak tanımlandı. Weaning sürecine hazır olduğu düşünülen hastalar mekanik ventilatörden ayrılmadan önce nabız, ortalama arter basıncı (OAB), hızlı yüzeyel solunum indeksi (RSBI), oksijen satürasyonu (SpO2) değerleri ölçüldü. ONSD, USG aracılığıyla hasta entübe ve SIMV modundayken (T1), CPAP modunda 12 cmH2O (T2), 10 cmH2O (T3) ve 8 cmH2O (T4) basınç ve PEEP değeri her bir mod ve basınç desteğindeyken sabit 5 cmH2O idi, T-tüp denenen hastalarda T-tüp uygulaması sonunda (T5) ve ekstübasyon sonrası (T6) ölçüldü. Ayrıca hastanın bu basınç destekleri ile ne kadar süre ventile edildiği de kaydedildi. Hastanın demografik verileri, komorbid hastalıkları, mekanik ventilasyon modu ve mekanik ventilasyon modlarında kalış süreleri kaydedildi. Kapalı göz kapağı üzerine konulan prob vasıtasıyla göz küresi saggital ve aksiyel kesitlerle görüldü. Ultrasonda görülen göz küresinin 3 mm posteriorunda optik sinir kılıf çapı ölçümü kaydedildi. Optik sinir kılıf çapı ilk ölçümde her iki gözden transorbital saggital ve aksiyel olarak ikişer kez ölçülerek ortalamaları alındı. Sonraki ölçümlerde, ilk ölçümde her iki göz arası anlamlı fark bulunmaması durumunda sadece sol göz transorbital saggital ve transvers olarak ikişer kez ölçülerek ortalamaları alınarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 24 kadın ve 16 erkek olmak üzere toplam 40 hasta alınmıştır. Yaşları 24-92 arasında değişen hastaların yaş ortalaması 66±15,82 yıldır. Pulmoner hastalığı olan 14 hasta, HT'si olan 18 hasta vardır. Weaning süreci başarılı olan 31 hasta varken, başarısız olan 9 hasta vardır. Çeşitli sebeplerden dolayı 48 saat içinde tekrar entübe edilen hastalar başarısız weaning olarak kabul edildi. CPAP ve T-Tüp grupları arasında yaş, cinsiyet, ek hastalık ve Weaning sonucu bakımından karşılaştırma yapılmış ve gruplar arsında anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p>0.05). ONSD değeri CPAP grubunda ve Totalde T4 ölçümüne kadar, T-Tüp grubunda T5 ölçümüne kadar artmış, sonrasında azalmıştır. Bu değişimler CPAP grubunda, T-Tüp grubunda ve Totalde anlamlı bulunmuştur. OAB değeri T-Tüp grubunda T4 ölçümüne kadar fazla artış göstermese de T4 ölçümünden sonra anlamlı şekilde artmıştır. CPAP grubunda ve Totalde OAB değişimleri anlamlı bulunmamıştır. RSBI değeri CPAP grubunda, T-Tüp grubunda ve Totalde anlamlı şekilde artış göstermiştir. Totalde ONSD, KAH, OAB, SpO2 ve RSBI ile Yaş arasındaki korelasyona bakılmış ve anlamlı ilişki olmadığı görülmüştür. Totalde ONSD, OAB, SpO2 ve RSBI değerleri ve bu değerlerdeki değişimler kadınlar ve erkekler arasında karşılaştırılmıştır ve anlamlı fark yoktur. Totalde ONSD, KAH, OAB, SpO2 ve RSBI değerleri ve bu değerlerdeki değişimler pulmoner patoloji ve HT varlığına göre karşılaştırılmıştır. Pulmoner patolojisi olanlar ve olmayanlar arasında anlamlı fark yoktur. HT olanlarda T4KAH ve T4OAB değerleri HT olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Bunun dışında HT olanlar ile HT olmayanlar arasında anlamlı fark yoktur. Weaning başarılı olanlar ve başarısız olanlar arasında ONSD, OAB ve RSBI değerleri ve bu değerlerdeki değişim bakımından anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, T-Tüp ile yapılan SBT metodunun weaning sürecini uzattığını, KİB'in USG eşliğinde ONSD ölçümü ile korele olacak şekilde artabileceği ve KİB artış riski yüksek olabilecek hastalarda bu yöntemin kullanımın uygun olmayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Each unsuccessful weaning attempt leads to increased morbidity and decreases the success of extubation. Therefore, the search for new weaning parameters continues. This work; The aim of this study is to show the effect of the stages of transferring the respiratory work from the mechanical ventilator to the patient on the intracranial pressure and whether the evaluation of the intracranial pressure through the ultrasonographic image of the optic nerve sheath diameter can be used in weaning success. Materials and Method: It was carried out between January 2022 and January 2023 in the Anesthesiology Intensive Care Unit of Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital. The patients eligible for the study were divided into 2 groups, and the group in which 20 patients were extubated after t-tube application was defined as the“T-tube group”, and the group in which 20 patients were extubated directly from 8 cmH20 support in CPAP mode was defined as the“CPAP group”. Before leaving the mechanical ventilator, the patients who were thought to be ready for the weaning process, heart rate, mean arterial pressure (MAP), rapid surface respiratory index (RSBI), oxygen saturation (SpO2) values were measured. ONSD via USG when patient was intubated and in SIMV mode (T1), pressure of 12 cmH2O (T2), 10 cmH2O (T3) and 8 cmH2O (T4) in CPAP mode and PEEP was constant 5 cmH2O in each mode and pressure support, T-tube It was measured at the end of T-tube application (T5) and after extubation (T6) in patients tested. It was also recorded how long the patient was ventilated with these pressure supports. Patient demographics, comorbid diseases, mechanical ventilation mode and duration of stay in mechanical ventilation modes were recorded. Sagittal and axial sections of the eyeball were visualized by the probe placed on the closed eyelid. Optic nerve sheath diameter measurement was recorded 3 mm posterior to the eyeball seen on ultrasound Optic nerve sheath diameter was measured twice transorbital saggitally and axially from both eyes in the first measurement and the average was taken. In the subsequent measurements, if there was no significant difference between both eyes in the first measurement, only the left eye was measured twice as transorbital saggital and transverse, and the average was recorded. Findings: A total of 40 patients, 24 women and 16 men, were included in the study. The mean age of the patients, whose ages ranged from 24-92, was 66±15.82 years. There are 14 patients with pulmonary disease and 18 patients with HT. While there are 31 patients who were successful in the weaning process, there are 9 patients who were unsuccessful. Patients who were reintubated within 48 hours for various reasons were considered as unsuccessful weaning. Comparisons were made between the CPAP and T-Tube groups in terms of age, gender, comorbidity and Weaning results, and it was observed that there was no significant difference between the groups (p>0.05). ONSD value increased until T4 measurement in CPAP group and Total, and T5 measurement in T-Tube group, then decreased. These changes were significant in the CPAP group, T-Tube group and Total. Although the MAP value did not increase much in the T-Tube group until T4 measurement, it increased significantly after T4 measurement. MAP changes in CPAP group and Total were not significant. The RSBI value increased significantly in the CPAP group, T-Tube group and Total. The correlation between ONSD, HR, MAP, SpO2 and RSBI in total and Age was examined and it was seen that there was no significant relationship. Total ONSD, MAP, SpO2 and RSBI values and the changes in these values were compared between men and women and there was no significant difference. Total ONSD, HR, MAP, SpO2 and RSBI values and the changes in these values were compared according to the presence of pulmonary pathology and HT. There is no significant difference between those with and without pulmonary pathology. T4HR and T4OAB values were found to be higher in those with HT than in those without HT. Apart from this, there is no significant difference between those with HT and those without HT. There was no significant difference between ONSD, OAB and RSBI values and changes in these values between successful and unsuccessful weaning. Conclusion: As a result of this study, we believe that the SBT method with T-Tube prolongs the weaning process, that ICP may increase in correlation with the USG-guided ONSD measurement, and that this method is not suitable for use in patients with a high risk of ICP increase.