Levan hidrojelinin yönlendirilmiş kemik rejenerasyonundaki osteogenezis üzerine etkisi
Effect of levan hydrogel on osteogenesis in guided bone regeneration
- Tez No: 784151
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU TOKSOY ÖNER, DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİT BAYRAM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: YKR, levan, hidrojel, tavşan, kalvarya, kemik grefti, mikro-BT, GBR, levan, hydrogel, rabbit, calvaria, bone substitute, micro-CT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Levanın yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunda, kemik greftileriyle kombine kullanılması durumunda kemik oluşumuna olan etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 8 adet Yeni Zelanda Beyaz Tavşanı kullanılmıştır. Kalvaryada 4 adet, 8mm çapında, dairesel defekt oluşturulmuş ve Bio-Oss®/Levan, farklı oranda defektlere uygulanmıştır. Sekiz haftalık takip süreci sonunda sakrifikasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Birincil sonuç ölçütü yeni kemik oluşumudur. İkincil sonuç ölçütleri ise defekt kapanma oranı, trabeküler kemik kalınlığı, kemik yüzey alanı; fibröz doku, vaskülarizasyon, kanama, enflamasyon, osteoblast yoğunluğu ve rezidüel greft miktarıdır. Verilerin analizinde Graphpad Prism 8.3.0 kullanılmıştır, verilerin dağılımının normalliği test edilirken Shapiro Wilk's testi kullanılmıştır. Değişkenlerin dağılımına göre parametrik veya parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Bulgular: İki tavşan postoperatif birinci günde kaybedilmiştir. Altı tavşan ve toplam yirmi dört defektle yapılan incelemelerde gruplar arasında radyolojik olarak yeni kemik oluşumu, defekt kapanma oranı, trabeküler kemik kalınlığı ve kemik yüzey alanı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Histolojik olarak ise yeni kemik oluşumu, vaskülarizasyon ve osteoblast yoğunluğunda gruplar arasında anlamlı fark görülürken (p0,05). Sonuçlar: Bio-Oss® miktarı azaltılmasına rağmen benzer iyileşme ve doku uyumu görülmesi levanın, yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunda ihtiyaç duyulan kemik grefti miktarını azaltabilecek önemli bir biyomateryal olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to investigate the effect of levan on bone formation when used in combination with bone grafts in guided bone regeneration. Materials and Methods: In our study, 8 New Zealand White Rabbits were used. Four 8mm diameter circular defects were created in the calvaria and Bio-Oss®/Levan was applied to the defects at different rates. Sacrification was performed at the end of the eight-week follow-up period. The primary outcome measure is new bone formation. Secondary outcome measures were defect closure rate, trabecular bone thickness, bone surface area; fibrous tissue, vascularization, bleeding, inflammation, osteoblast density and residual graft amount. Graphpad 8.3.0 was used in the analysis of the data, and the Shapiro Wilk's test was used while testing the normality of the distribution of the data. Parametric or non-parametric tests were used according to the distribution of variables. Results: Two rabbits died on the first postoperative day. In the examinations performed with twenty-four defects in six rabbits, no significant difference was found between the groups in terms of radiological new bone formation, defect closure rate, trabecular bone thickness and bone surface area (p>0.05). Histologically, while there was a significant difference between the groups in new bone formation, vascularization and osteoblast density (p0.05). Conclusions: Similar healing and tissue compatibility despite the reduction of Bio-Oss® amount indicates that levan may be an important biomaterial that can reduce the amount of bone graft needed in guided bone regeneration.