Üç kapılı granitoidinin (Niğde) jeolojik, mineralojik, petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of geological, mineralogical, petrographical and geochemical properties for Üçkapılı granitoid (Niğde)
- Tez No: 78416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇOPUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Niğde Masifi, Üçkapılı Granitoidi, Majör Oksitler, İz Element, Paraj enez, Niğde Massive, Üçkapılı Granitoid, Major Oxides, Trace Element, Paragenesis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET ÜÇKAPILI GRANİTOİDİ' NİN (NİĞDE) JEOLOJİK, MİNERALOJIK- PETROGRAFİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÖZGÜR, F. Zafer Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. İbrahim ÇOPUROGLU Temmuz-1998, 112 sayfa Üçkapılı (Niğde) civarında yaklaşık 1 54 km2' lik bir alanı kapsayan inceleme alanındaki çalışmamızda, ağırlıklı olarak Üçkapılı Granitoidi' nin jeolojik, mineralojik, petrografik ve jeokimyasal özellikleri incelenmiştir. Bu çalışmalardaki amacımız, Üçkapılı Granitoidi' nin oluşum koşullarının, kökeninin ve jeolojik tarihçe içerisindeki yerinin belirlenmesidir. Bu amaçla inceleme alanından toplanmış olan numunelerden yapılan ince kesitler üzerinde gerçekleştirilen polarizan mikroskop incelemeleri ve ayrıca ACME Analytical Laboratories Ltd.' de (CANADA) yapılan majör oksitler ve iz element analizleri yardımı ile Üçkapılı Granitoidi' nin mineralojik, petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.İnceleme alanında Paleozoyik-Mesozoyik yaşlı Niğde Masifi, bunun üzerinde Erken Pliyosen yaşlı İncesu İgnimbiriti ve Kuvaterner yaşlı alüvyon yüzeylenmektedir. Niğde Masifi' ni Sineksizyayla Metagabrosu ve Üçkapılı Granitoidi kesmektedir. Üçkapılı Granitoidi' ne ait mineral parajenezi kuvars, plajiyoklaz, K-Feldispat, biyotit az miktarda muskovit, hornblend ve opak minerallerdir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY INVESTIGATION OF GEOLOGICAL, MINERALOGICAL - PETROGRAPHICAL AND GEOCHEMICAL PROPERTIES OF ÜÇKAPILI GRANITOID (Nİ?DE) ÖZGÜR, F. Zafer Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ibrahim ÇOPUROGLU July-1998, 112 pages In this study about an investigation area which occupies 1 54 square km. around Üçkapıh Village (Niğde), especially geological, mineralogical, petrographic and geochemical characteristics of Üçkapılı Granitoid have been investigated. The aim of this studies was to determine the settlement conditions and origin of the Üçkapılı Granitoid and its place in geological history. With the help of polarizing microscope determination made on thin sections of the samples taken from the investigation area for this purpose and additionally major oxides and trace element analysis made in ACME Analytical Laboratories Ltd. (CANADA), determination of mineralogical, petrographic and geochemical characteristics of Üçkapılı Granitoid was targeted.VI In an investigation area, there is Niğde Massive which has an age of Paleozoic-Mesozoic and it is covered by Early Pliocene age İncesu Ignimbrit and Quaternary age alluviums. Sineksizyayla Metagabbro and Üçkapılı Granitoid cut the Niğde Massive. The mineral paragenesis of Üçkapılı Granitoid is biotite, quartz, plagioclase, K-Feldspar, a few amount of muscovite, hornblende and opac minerals.