Hidrojen elde edilmesinde ve bazı alkollerin elektrooksidasyonunda gümüş elektrodun davranışının incelenmesi
Studies of the behaviour of silver electrode in hydrogen evolution and electrooxidation of some alcohols
  1. Tez No: 78415
  2. Yazar: A. ALİ GÜRTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE KAYAKIRILMAZ, PROF. DR. MEHMET ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Potentiostat/Galvanostat, Electrooxidation, Silver Electrode, Electrolysis, Hydrogen Evolution, Alcohols
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET HİDROJEN ELDE EDİLMESİNDE ve BAZI ALKOLLERİN ELEKTROOKSİDASYONUNDA GÜMÜŞ ELEKTROTUN DAVRANIŞININ İNCELENMESİ GÜRTEN A. Ali Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Ana Bilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Kadriye KAYAKIRILMAZ Ortak Danışman : Prof.Dr. Mehmet ERBİL Haziran 1998, 108 sayfa Bu çalışmada, 0,010 M Na2S04 ile 1,000 M metanol, etanol ve propanol içeren 0,010 M N.a2S04'lı ortamlarda farklı pH'larda (3, 5, 7 ve 8) gümüşün elektrokimyasal davranışları incelenmiştir. Atmosfere açık koşullarda ve oksijen atmosferinde (1 bar) üç elektrot tekniği ile -1,0 V - +0,5 V aralığında potansiyostatla akım-potansiyel eğrileri elde edilmiştir. Anodik ve katodik akım-potansiyel eğrileri ayrı ayrı değerlendirildiğinde gümüşün, hiçbir ortamda, elektrooksidasyona katkısının olmadığı belirlenmiştir. Platinin anot, gümüşün katot olduğu koşullarda elektroliz yöntemi ile katotta hidrojen gazı elde Edilmiş ve verimi hesaplanmıştır. Çalışmanın bu bölümünde farklı pH ve sıcaklıklarda (298K, 323K ve 348 K) alkolsüz 0,010 M NaCl ile 1,000 M metanol, etanol ya da propanol içeren 0,010 M NaCl çözeltileri elektrolit olarak kullanılmış ve deney hücrelerine farklı potansiyeller (5V, 10V, 15V ve 20V) uygulanmıştır. Alkollerin katotta aşırı gerilimi düşürerek, hidrojen gazı verimliliğini arttırdığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler : Potansiyostat, Galvonastat, Elektrooksidasyon, Gümüş Elektrot, Elektroliz, Hidrojen Elde Edilmesi, Alkoller.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY STUDIES OF THE BEHAVIOUR OF SILVER ELECTRODE IN HYDROGEN EVOLUTION AND ELECTROOXIDATION OF SOME ALCOHOLS GÜRTEN. A. Ali Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof.Dr. Kadriye KAYAKIRILMAZ Co-Adviser : Prof.Dr. Mehmet ERBİL June 1998, 108 pages In this study, the electrochemical behaviour of silver has been investigated in 298 K at different pH (3, 5, 7 and 8) in 0,010 M Na2S04 and 0,010 M Na2S04 which contains 1,000 M methanol, ethanol and propanol. Current-potential curves with potentiostat have been obtained between -1,0V - +0,5 V with three electrode techniques in atmospheric conditions and oxygen atmosphere (1 bar). The fact that no contrubition of silver to electrooxidation in any media has been determinated as anodic and cathodic current potential curves have been studied separately. Hydrogen gas has been evoluated at cathode and the yield has been calculated by electrolysis methode in the condition of using platinium as anode and silver as cathode. In this part of the study, 0,010 M NaCl solution both without alcohol and with 1,000 M methanol, ethanol, prohanol are used as an electrolyt at different pH, temperatures (298 K 323 K and 348 K) and different potentials (5, 10, 15 and 20 V) which have been applied to the experimental cell. As a result of this study, it has been conclued that alcohols decrease the overpotential at cathode and increase the yield of hydrogen gas.