Transduser performans testleri
Transducer performance tests
  1. Tez No: 78427
  2. Yazar: MEHMET NADİR KURNAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Transducer, instrumentation system, transduction principle, transducer characteristics, transducer performance tests
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Dönüştürücüler genellikle kontrol ve ölçme sistemlerinde hissetme cihazları olarak kullanılan endüstriyel bir cihazdır. Günümüzde dönüştürücüler kullanılmadan kontrol ve ölçme alanında araştırma yapmak ve ilerleme kaydetmek mümkün değildir. Dönüştürücülerin tasarımlan kolay, fakat yapım ve kalibrasyonları zordur. Bu tez çalışması, 6 bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1' de dönüştürücü teknolojisindeki gelişmeler ve dönüştürücülerin elektronik sistemlerindeki önemi üzerinde duruldu. Bölüm 2" de enstrümantasyon sistemleri ve buna bağlı olarak da ölçme ve kontrol sistemleri kısaca izah edildi. Dönüştürücü esasları Bölüm 3' de açıklandı. Yine bu bölümde dönüşüm prensiplerinin kullanımı üzerinde duruldu ve bunlarla ilgili tanımlamalar yapıldı. Ayrıca herhangi bir katalogdan dönüştürücü seçerken faydalı olacak çeşitli dönüştürücü karakteristikleri ayrıntılı bir şekilde verildi. Bölüm 4' te, dönüştürücü seçim kriterleri tartışıldı. Bölüm 5' te, birçok dönüştürücü karakteristikleri için dönüştürücü performans testleri denendi. Bölüm 6' da dönüştürücü karakteristikleri için hangi testlerin ve ölçmelerin daha uygun olacağı tartışıldı. Anahtar Söcükler: Dönüştürücü, entrümantasyon sistemi, dönüşüm prensibi, dönüştürücü karakteristikleri, dönüştürücü performans testleri.
Özet (Çeviri)
Transducers are industrial equipments that generally used as sensing devices in control and measurement systems. Today, it is impossible to research and to progress in control and measurement systems without using transducers. Designing of the transducers is simple, but their fabrication and calibration is difficult. This thesis is included six chapters. In the chapter one, developments in the transducer technology and, importance of the transducers in electronic systems are insisted on. In the chapter two, instrumentation systems and therefore, the measurement and the control systems are shortly explained. Transducer fundamentals are explained in the chapter three. In this chapter again, it is insisted on using of the transduction principles and the definitions about them are explained. In addition, various transducer characteristics as it is useful selecting a transducer from any transducer catalog are given in detail. In the chapter four, criteria of transducer selection are discussed. Transducer performance tests are experienced for lots of transducer characterictics in the chapter five. In the chapter six, what tests and measurements can be applied for transducer characteristics are discussed.